latinica  ћирилица
22/02/2020 |  08:21 ⇒ 08:36 | Аутор: СРНА

Савић: Лајчак није просрпски оријентисан

Политиколог Војислав Савић изјавио је да звучи невјероватно да неко може назвати просрпски оријентисаним министра иностраних и европских послова Словачке Мирослава Лајчака који је током свог мандата у БиХ био у сукобу искључиво са Србима.
Војислав Савић (фото: Facebook / Војислав Савић) -
Војислав Савић (фото: Facebook / Војислав Савић)

- Сви се сјећамо те кризе - рекао је Срни Савић, реагујући на текст објављен на порталу "ЕУ Обзервер" у којем се Лајчак описује "као просрпски политичар који је слаб на српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика".

Он каже да је код одређене и срећом све малобројније групе људи на Западу, а у Сарајеву већ одавно, створена таква атмосфера да све што није изразито антисрпско одмах постаје просрпско.

- Та логика је неодржива, а таква врста пропаганде, надајмо се, припада прошлом вијеку - нагласио је Савић.

Он је додао да се Лајчак битно не разликује од других европских дипломата, али да је политичко Сарајево очекивало некога ко ће бити искључиви егзекутор њихових, унитаристичких интереса, те да је ту објашњење за ове нападе на њега, који ће се временом само појачавати.

- И у самом тексту наведено је, без околишања, да је за овај посао потребан неко ко ће више санкционисати /српског члана Предсједништва БиХ Милорада/ Додика и Републику Српску и ко се неће либити да користи правно насиље да то учини. Искрено, сматрам да је то скандалозно само по себи - указао је Савић.

Савић сматра да интересовање страних сила за БиХ опада, али да то комшијама у Федерацији БиХ још нико није јавио.

- Што прије престану тражити партнера у Вашингтону или Бриселу, а окрену се разговорима са Србима и Хрватима, то боље по њих и све нас - рекао је Савић.

У тексту, који преноси Н1, наведено је да би ЕУ направила велику стратешку грешку ако би словачког министра иностраних послова Мирослава Лајчака изабрала да води преговоре Београда и Приштине.

Савић подсјећа на чињеницу да је Лајчак својевремено активно учествовао у раздвајању Србије и Црне Горе.

Мирослав Лајчак је добар познавалац прилика на Балкану будући да је у прошлости обављао неколико функција на овим просторима. Од 2001. до 2005. године био је амбасадор Словачке у СР Југославији, од 2007. до 2009. високи представник у БиХ, те супервизор ЕУ за референдум о независности Црне Горе 2006. године.