latinica  ћирилица
22/02/2020 |  09:54 ⇒ 12:37 | Аутор: РТРС

Изложба фотографија "Седамдесет година пливачког спорта у Требињу"

У требињском Музеју Херцеговине отворена је изложба фотографија ”Седамдесет година пливачког спорта у Требињу”, које прате развој водених спортова на Требињшици.

Овом изложбом обиљежен је и велики јубилеј , 70 година од оснивања Спортског друштва Јединстево које је брзо преименовано у Леотар.

Осим што су били добри спортисти , људи који су били укључени у рад Пливачког клуба Леотар били су прије свега ентузијасти. Својим залагањем прославили су водене спортове, како у граду на Требишњици тако и у бившој држави.

- Сматрали смо да да треба да се обиљежи и да се уживо види на неки начин како је то све изгледало, јер су пливачки клуб и његови актери, постизали веома значајне резултате - навео је Михајло Тешановић предсједник Удружења пријатеља Требиња.

Требињски ватерполисти били су девет пута прваци бивше Југославије , а упоредо са њима и требињски пливачи остваривали су добре резултате. Бивши спортисти на води са сјетом се сјећају младости и дана своје највеће славе.

- Јуниосрко првенство БиХ одржано је 1951.године. Побиједили само Младост из Сарајева и освојили прво мјесто и до данас никада није организовано јуниорско првенство. Тако да смо и ми и даље прваци , јуниорски прваци ове БиХ - рекао је Љубиша Анђелић.

Миленко Миленковић додао је да је његова прва титула била 1958. на 1.500. Тада сам био и пливач и ватерполоста , али међу ових девет освојених, био је у екипи која је освојила пет.

Изградња Затвореног базена у Требињу , пуно ће значити данашњим генерацијама пливача, истакнуто је на изложби. То је уједно и подсрек пливачком спорту и масовности водених спортова.