latinica  ћирилица
22/02/2020 |  14:15 ⇒ 14:15 | Аутор: РТС

"Панцир" стигао у Србију

Авион у којем се налазе два система за противваздушну одбрану "панцир С1", које Србија набавља од Русије, слетеи је на аеродром у Батајници, пише Спутњик.
ПВО систем "панцир С1" - Фото: РТС
ПВО систем "панцир С1"Фото: РТС

"Ан-124 Руслан", регистарских ознака РА-82038 полетио је данас са московског аеродрома Внуково. Пошто је заобишао Украјину, преко Црног мора и Бугарске стигао је у Србију и слетио на аеродром "Пуковник-пилот Миленко Павловић".

Спутњик наводи, позивајући се на своје изворе, да се у авиону налазе прва два од шест система за противваздушну одбрану "панцир С1", које Србија набавља од Русије.

Иначе, бугарски медији су прије два дана јавили да је та земља дозволила прелет руског авиона са системом "панцир".

Истим типом транспортног авиона, који је један од највећих на свеијту, у Србију су допремљени и хеликоптери и мигови из Русије, као и систем С-400 за вјежбу "Словенски штит 2019".

Споразум за набавку једне батерије "панцира", коју чини шест система, закључен је прошле године.

"Панцир С" је хибридни топовско-ракетни систем који обједињује ракете земља-ваздух, два топа калибра 30 милиметара, осматрачки и нишански радар, као и оптички блок за надзор и управљање паљбом.

Основна намјена је заштита важних тачака као што су аеродроми, командна мјеста, комуникацијска сједишта...

Намјенски је прављен за гађање циљева на висинама од нула до 15.000 метара висине и 20 километара даљине, и то вођеним ракетама и топом са великом брзином гађања.

Шансе за "пролаз" дронова, крстарећих ракета, противрадарских пројектила и нисколетећих авиона су веома мале.