latinica  ћирилица
22/02/2020 |  15:27 ⇒ 19:40 | Аутор: СРНА

Савчић: Ово је црвена линија преко које се не смије прећи

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је да је сваком нормалном јасно да овом земљом више не могу управљати странци и да се стигло до црвене линије преко које се не смије прећи.
Миломир Савчић - Фото: РТРС
Миломир СавчићФото: РТРС

- Уколико више не можемо да сами одлучујемо о својој судбини онда дајте да тражимо неко друго рјешење, али тај који буде управљао нека сноси одговорност за то. Овако је све нешто напола. Ово је црвена линија коју не смијемо дозволити да се пређе, онда губимо стуб државности и ако немамо своју територију онда немамо гдје формирати своју аутономију, своју државу - рекао је Савчић Срни.

Коментаришући то што Предсједништво СДА не прихвата захтјев да се измијени структура Уставног суда БиХ која подразумијева престанак мандата судијама које именује предсједник Европског суда за људска права, Савчић је истакао да је сваком нормалном јасно да странци више не могу управљати овом земљом и да ово више није ни 18, ни 19, а ни 20, него 21 . вијек.

Савчић сматра зачуђујућом неспремност СДА да сједне и разговара о свим питањима, па и о питању Уставног суда, у којем и данас одлучују стране судије.

Он је оцијенио да, када је ријеч о неспремности СДА за разговор, није ништа ново, те подсјетио да је она увијек била та која, након што се дошло до неког рјешења, исто повлачила.

"Постигне се договор о рјешавању кризе, договор који је спречавао сукоб, договор којим се избјегавао рат, они су та рјешења повлачили, поништавали и вратили не само на мјесто гдје смо били прије тих договора већ можда и даље од тога", рекао је Срни предсједник БОРС-а.

Према његовим ријечима, требало би да се сви чешће и садржајније присјете тих прошлих времена.

Савчић је истакао да, ако се кроз разговоре, аргументе и праксу на све начине нешто докаже као боље, онда треба ићи ка том рјешењу.

- Једино рјешење које гарантује мир и какву-такву будућност на овим просторима, јесте оно које ми у БиХ заједнички донесемо - додао је Савчић.

Он је истакао да странци намећу кризе како би ријешили проблем у датом тренутку, а онда ће, појаснио је, полако почети да то руинирају.

- Моје лично запажање је да не постоји жеља, а постоји неспремност да се сједне и разговара без претходног условљавања - рекао је Савчић.