latinica  ћирилица
22/02/2020 |  16:23 ⇒ 16:25 | Аутор: СРНА

Ракија "Дрења" своју јединственост дугује дрварском поднебљу

Општина Дрвар представила се на Другом сајму завичаја под називом "Завичај кроз привреду, туризам и културу" у Новом Саду са својим препознатљивим брендом - ракијом "дрења", јединственим пићем у свијету које се прави од надалеко познате дрварске дрењине.
Дрењак  (Фото:Маријана Зељковић) -
Дрењак (Фото:Маријана Зељковић)

Начелница општине Дрвар Душица Рунић рекла је Срни да постоје озбиљне тврдње, које ће бити и научно доказане, да је дрењина из дрварског краја аутентична биљка како због земљишта на ком расте, тако и микро-климе.

Она је објаснила да је дрењина самоникла биљка која се на подручју Дрвара уназад четири до пет година почела и плантажно узгајати, а од ње се још праве и мућени пекмез, компоти, химбер, односно густи сок, док се плод и суши.

Рунићева је истакла да најмање 50 домаћинства надопуњује свој буџет производњом и прерадом дрењине, а да су производи нашли свој пут до потрошача у БиХ, Србији, али и у земљама западне Европе и Америке.

Она је истакла подршку Србије овој општини, која има несагледиво позитивне ефекте, те напоменула да је посјета предсједника Србије Александра Вучића у два наврата за пет мјесеци донијела наду људима да ће остати и опстати на вјековним огњиштима.

Рунићева је подсјетила да се према Србима у Дрвару, иако су већински народ, кантонална и власт Федерације БиХ понашају маћехински у свим сегментима живота, али да зато несебична подршка Србије улива Дрварчанима духовну и нематеријалну сигурност, за коју је увјерена да ће бити настављена.

Према њеним ријечима, Дрвар треба да имплеменира пројекте вриједне 925.000 евра, односи се на инфраструктуру, која је уништена у претходном рату или је дотрајала.

Прво ће се, каже, радити санација и реконструкција дрварског водовода, са заштитом изворишта из којих се водом за пиће снабдијева комплетна општина.

Рунићева је подсјетила на отварање погона "Јумка" из Србије, што сматра веома значајним за Дрвар, јер сада ту ради 85 жена, а очекује да ће веома брзо бити запослено још 20.

У Новом Саду је у току је Сајам завичаја, а на 100 штандова присутно је више од 70 излагача из Србије, Републике Српске, Хрватске и Косова и Метохије.