latinica  ћирилица
22/02/2020 |  18:51 ⇒ 21:32 | Аутор: РТРС

Министарство одбране БиХ због градње ауто-пута тужило Геодетску управу ФБиХ

Министарство одбране БиХ тужило је Федералну управу за геодетске и имовинско-правне послове због повреде правила поступка и непотпуног чињеничног стања на будућој траси аутопута коридора 5Ц, у јужном дијелу Мостара.

Спорна је експропријација војног аеродрома “Ортијеш”. На то, поред противљења одузимању приватних имања, четири године указују и српски повратници.

Двије године требало је Марини Пендеш, бившој министарки одбране, да схвати грешку из 2017.године, када је под немуштим називом дионице аутопута, потписала сагласност за експропријацију и дијела војног Аеродрома Ортијеш. Тек је 2019. то прогласила неприхватљивим. На наш упит, Министарство одбране није се огласило. На то су, четири године, упозоравали власници, чија се имања настављају на дионицу кроз Аеродром.

- Избјегавали су разним манипулацијама, и управо ово је једна од тих. 2017. године бивша министарка Пендеш дала је сагласност за дионицу Буна-Почитељ, поддионицу до Станојевића... -  каже Вујадин Берберовић из насеља Ортијеш.

Огласила се и тужена Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове, и потврдила да је, на одбачену жалбу, Министарство одбране покренуло судски спор пред Кантоналним судом у Мостару. Наводно, Федералну управу тужили су због повреда процедура, погрешног и непотпуног чињеничног стања. Мостарци тврде да се, у свему, није питала струка, него водеће странке из Федерације БиХ.

- То значи да је политика, ХДЗ-у не одговара да иде брдима, не одговара да је петља код Сјемернарне, јер су ту узели земљу, подигли винограде и хоће да узму паре, то је игра великих играча - истиче Семир Кљако Мало Поље, Орах.

Кљако каже да је угрожено више од триста породица у јужним мостарским насељима. Познато му је да су појединци пристали на експропријацију имања.

 - Када смо добијали позиве за излазак на терен, кажу да немамо право жалбе, упорно избјегавају ријешити питање Аеродрома Ортијеш и питање јавне расправе - навео је Берберовић.

Берберовић тврди да се води и перфидна игра у вези са експропријацијом приватног земљишта око Аеродрома. Ако се власници доведу пред свршен чин, тада би и Аеродром, силом прилика, постао неупотребљив. О евентуалној изјмени трасе, може одлучивати само Влада Федерације БиХ, која утврђује и јавни интерес.