latinica  ћирилица
22/02/2020 |  20:52 ⇒ 21:04 | Аутор: СРНА

"Зимско прело" у Горњој Пискавици

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић је у Горњој Пискавици отворио традиционалну културно-спортску манифестацију 16. "Зимско прело" које сваке године посјети све већи број грађана.
Горња Пискавица-"Зимско прело" -
Горња Пискавица-"Зимско прело"

Отварајући прело, на које је дошао у коњским колима, Радојичић је рекао да је град, уз подршку манифестацији, на неколико локација у поткозарским селима покушао да обезбиједи мјеста која ће вратити и омогућити бољи живот мјештана.

Радојичић је напоменуо да се ради на водоводу у Горњој Пискавици у селу Радосавка, што би требало да буде завршено ове године.

- Мјештани Горње Пискавице то заслужују - истакао је Радојичић и најавио даљу подршку овој манифестацији.

Портпарол Туристичке организације града Бањалука Бранка Бранковић рекла је да је "Зимско прело" дио цјелокупне туристичке понуде Бањалуке, које увијек изазове дивљење код гостију из иностранства и окупи већи број посјетилаца.

- На овај начин сачували смо стари обичај прело и промовисали га као туристички производ, јер се може видјети само овдје, у књигама и архивима. Прело су сада у Горњој Пискавици преузели млађи од 30 година што значи да смо успјели у томе да се ова традиција преноси са кољена на кољено - додала је Бранковићева.

Овогодишњу манифестацију обиљежили су такмичење у народном вишебоју и потезању конопца, док су културни дио обиљежили наступи крајишких група и Културно-умјетничко друштво "Пискавица" који су приказали перформанс старог обичаја прела.

Организатори манифестације су Туристичка организација града Бањалука, мјесна заједница Горња Пискавица, а подршку је дао град Бањалука.