latinica  ћирилица
22/02/2020 |  21:12 ⇒ 21:57 | Аутор: СРНА

У БиХ прошле године ушло 30.000 миграната

У БиХ је 2019. године ушло 30.000 миграната што је велики пораст у односу 2017. године када је тај број износио 750, саопштила је Агенција УН за избјеглице.
Мигранти - Фото: nezavisne novine
МигрантиФото: nezavisne novine

Око 7.000 тражилаца азила, миграната и избјеглица остаје у БиХ.

"Јурњоз" је указао да неки мигранти да би дошли до земаља ЕУ користе опасне путеве преко планина и шума Хрватске, гдје се, према њиховим ријечима, сусрећу са насилном полицијом.

Многи мигранти кажу да их је хрватска полиција насилно вратила са границе.

Члан холандског парламента Тинеке Стрик рекла је за "Јуроњуз" да је недавно путовала до границе БиХ и Хрватске и да су јој мигранти рекли да их хрватска полиција туче.

- Они кажу да их хрватска полиција на силу враћа у БиХ - навела је Стрик у саопштењу, позивајући се на вишеструке извјештаје о људским правима.

Она је истакла да насиље постоји и да Влада у Загребу не истражује притужбе у вези са тим извјештајима, као и да не постоји никакав мониторинг на терену.

Према њеним ријечима, недостаје систем пријема и заштите, те генерално не постоји адекватна подјела одговорности.

У међувремену, власти у Хрватској негирају да постоји било какво насиље или присила против миграната на граници упркос бројним свједочењима и извјештајима о томе.

Министарство унутрашњих послова Хрватске навело је за "Јуроњуз" да нерегуларне миграције представљају "опасност за безбједност", али да нема доказа да је кориштена присила према мигрантима.

Масимо Морати из "Амнести интернешнела" рекао је да је Хрватску потребно подсјетити на њене обавезе према међународним законима о људским правима и према прописима ЕУ.

- Лицима која су илегално ушла у Хрватску и затражила азил најчешће је речено да у Хрватској не постоји азил и онда би их вратили - pекао је Морати.

Према његовим ријечима, насиље у таквим и било којим другим ситуацијама је неприхватљиво и не може се правдати околностима.

Већина миграната која преко Балкана покушава да дође до ЕУ су из Авганистана, Пакистана и Ирана.

Неки сматрају да би насиље хрватске полиције на граници са БиХ требало да утиче на захтјев Хрватске да уђе у зону шенгена.