latinica  ћирилица
22/02/2020 |  21:27 | Аутор: СРНА

Митрополија: Вишемилионски дуг измишљен због хајке против Цркве

Митрополија црногорско-приморска саопштила је да Пореска управа Црне Горе дезинформише јавност и да не постоји ниједно правоснажно рјешење Горе које Митрополија није извршила.
Митрополија црногорско-приморска (фото:nspm.rs) -
Митрополија црногорско-приморска (фото:nspm.rs)

- Директор Пореске управе Миомир Мугоша је изнио читав низ непровјерених и неутврђених података, који не доприносе истини и смиривању опште ситуације у црногорском друштву у којој се налазимо, не кривицом Цркве - навели су из Митрополије након саопштење Пореске управе да процијењене обавезе Митрополије износе више милиона евра.

Из Митрополије су истакли да је "вишемилионски дуг" измишљен само због хајке против Цркве.

- Било би поштено да Мугоша покаже правоснажна решења /која не постоје/ из којих би се видјело да је Црква избјегавала своје обавезе - навели су из Митрополије.

Сада би, напомињу из Митроплије, због тога плијенили њену имовину, ни више ни мање него завјештано земљиште Манастира Градишта у Буљарици.

- Баш интересантно! Питамо се да ли нам ово побројавање имовине открива један од битних разлога због којих је спорни Закон о слободи вјероисповијести донесен - истакли су из Митрополије.

У саопштењу подсјећају да су се представници Митрополије 11. фебруара одазвали позиву Пореске управе да би се утврдио тачан стања у вези пореских обавеза на име пензијског, инвалидског и здравственог осигурања парохијских свештеника.

- Пореска управа је располагала податком да се у том погледу дугује 339.000 евра, а на састанку је утврђено да је ријеч о нетачној суми - истакли су из Митрополије.

Према њиховим ријечима, утврђено је и једногласно констатовано да се проблем јавио не због неодговорности Митрополије и свештенства него због техничке немогућности Пореске управе да утврђује пореске обавезе за свештена лица и вјерске службенике од 2011. године.

Договорено је, како се наводи, да се све грешке исправе и да се у јавност изађе са тачним подацима.

Митрополија је саопштила да не постоји ниједно правоснажно рјешење Пореске управе које није извршила, али да није дужна да испуњава нечије произвољне захтјеве по непостојећим решењима.

- Директору Пореске управе захваљујемо што је у обраћању јавности јасно навео да је Митрополија регистрована пред државним органима саопштивши да `Пореска управа прати регуларност пословања свих вјерских заједница регистрованих у Црној Гори` - додали су из Митрополије.

Оцијењено је да је Мугоша том изјавом недвосмислено демантовао представнике Владе Црне Горе и највише државне званичнике који су не једном злонамјерно изнијели неистину да Митрополија није правоснажно регистрована.

Исказана је спремност да све то разјасне и пред телевизијским камерама и покажу допринос Митрополије буџету Црне Горе путем плаћања пореза, али и укажу проблеме са којима се годинама суочава Пореска управа за које данас, мимо сваке логике, окривљује Цркву и вјерске заједнице.

У саопштењу се напомиње и да Мугоша није изнио податке о процјенама Пореске управе о дуговањима за остале вјерске заједнице.