latinica  ћирилица
23/02/2020 |  10:23 ⇒ 10:43 | Аутор: СРНА

Позив на бесплатне здравствене прегледе

Дом здравља Бањалука позвао је Бањалучане, без обзира да ли имају здравствено осигурање, да обаве превентивне прегледе на Поликлиници, јер су бесплатни, а утврдиће и могуће ризике по њихово здравље.
Преглед - Фото: РТРС
ПрегледФото: РТРС

Превентивни здравствени прегледи под називом "За твоје добро" почели су 1. фебруара и до 1. јуна обухватиће становнике мјесних заједница Центар један и два и Булевар.

Директор Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић рекла је Срни да се акција фокусира на најризичнија или типична обољења и то кардиоваскуларна и малигна обољења.

- Радимо скрининг на карциноме грлића материце, дојке, дебелог цријева и ректума и простате, те утврђујемо факторе ризика за кардиоваскуларне болести и дијабетес мелитус - појаснила је Тодоровићева.

Она је истакла да ће сви пацијенти добити позив из амбуланте породичне медицине да се одазову на прегледе, те моли и грађане који до сада нису позвани да се јаве породичном љекару који ће утврдити које прегледе треба да обаве.

- Поучени искуством из прошлогодишњег циклуса превентивних прегледа гдје су нам неажурирани подаци о бројевима телефона и тачном адресом пребивалишта наших грађана представљали велики проблем у позивању на прегледе, апелујемо да се становници јаве својим тимовима породичне медицине и доставе валидне податке - додала је Тодоровићева.

Акција "За твоје добро" почела је у октобру прошле године, а планирано је да током ове године прегледима буде обухваћено 27.000 становника Бањалуке.