latinica  ћирилица
23/02/2020 |  10:32 ⇒ 10:33 | Аутор: СРНА

Одлука Уставног суда усмјерена на уништење Републике Српске

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је одлука окупационог Уставног суда БиХ усмјерена на уништење Републике Српске и свођење Бањалуке на провинцију, али да Српска наставља као да се ништа није десило.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Овим земљиштем сада хоће да нам кажу да ћемо од Сарајева морати да тражимо сагласност ако хоћемо да правимо ауто-пут. Ту није крај, ако све изузму, ни приходи више неће бити у Бањалуци коју своде на провинцију... Када нам узму надлежности, за њима иде и буџет - објаснио је Додик за "Политику".

Он је додао да су "Американци одмах скочили да нешто регулишу, јер знају о чему је ријеч", али да упркос томе то не може да прође.

Додик је навео да у вези са одлуком Уставног суда о пољопривредном земљишту Српска наставља као да се ништа није десило, те упитао ко јој то може да забрани.

Додик је поновио да имовина припада ентитетима, да у Уставу пише да БиХ припада само оно што јој је изричито дато, али да нигдје није наведено да има имовину.

Он је навео да останак страних судија у Уставном суду није алтернатива већ имају уставно право да их се ријеше, односно да их замијене домаћи врхунски правници тако што ће их Предсједништво БиХ предложити, а Дом народа потврдити.

- Бошњацима је то сјајна прилика да се заложе за БиХ. Не волим ту тему, али више се ми тиме боримо за БиХ него они који заговарају да БиХ остане поданичка земља - рекао је Додик.

Он је указао, међутим, да су странци потребни Бошњацима, јер очекују нова рјешења о одузимању права Српске.

Додик је појаснуо да РС-егзит, који је најавио ако у БиХ не буде разумијевања да се односи уреде, није пројекат сепарације, него настојања да се врати на изворни Дејтон или да се Република Српска томе што више приближи и да буде јасно позиционирана.

- Како ће постојати БиХ када у њој нема одлучивања. Како ће одлучивати Босна ако у њој не одлучују сви. Каква је то онда земља? У том погледу јесте могућ процес о ком сам говорио. Ако нема одлучивања , шта је то него `збогом`, али понекад се не мора све ни објашњавати - рекао је Додик.

Он је нагласио да су Срби у БиХ угурани на силу и да ништа везано за ту земљу не доживљавају као своје.

- У Дејтону смо прихватили БиХ, али не овакву и не да у њој будемо понижавани. Нисам сецесиониста, могу да испредају свакакве теорије, али ово је борба за положај Републике Српске да више престанемо да живимо са страхом у земљи у којој ћемо са страхом чекати одлуке окупацијских судова - рекао је Додик.

Он је нагласио да се добронамјерност у БиХ не исплати, јер се то схвата као наивност и додао да се у Сарајеву не може заступати таква политика јер тамошњи склоп једноставно гура у конфликте.

Додик је истакао да Србе не занима појам "босански грађанин", јер БиХ не доживљавају као своју земљу. "За нас је Република Српска наша, као и Србија", напоменуо је Додик.

У осврту на ситуацију у Црној Гори Додик је рекао да је та ситуација неправедна за све Србе и нагласио да вјерује да је то питање могуће ријешити тако што ће бити поништен Закон о слободи вјероисповјести.