latinica  ћирилица
23/02/2020 |  17:12 ⇒ 24/02/2020 | 08:44 | Аутор: РТРС

Црна Гора оборила рекорде; Најмасовне литије до сада (ФОТО/ВИДЕО)

Широм Црне Горе одржани молебани и литије за одбрану светиња.
Подгорица (фото: Vladimir Pavićević) -
Подгорица (фото: Vladimir Pavićević)

На улицама Подгорице и вечерас је био огроман број грађана који су учествовали у литији за одбрану светиња.

      View this post on Instagram

Главни град Црне Горе је вечерас у знаку литијског подвига за одбрану светиња, вјере православне и људског достојанства. Након молебна који је у Саборном храму Христовог Васкрсења са свештенством служио архимандрит Тимотеј, игуман Вазнесењског манастира из Епархије жичке, кренуо је свештени ход који ће проћи Булеваром Светог Петра Цетињског, поред зграде Скупштине Црне Горе, улицом Слободе, преко моста Миленијум и назад ка храму. Вјерни народ сабран у најбројнијој литији до сада пред Саборним храмом благословио је и поздравио протојереј Никола Пејовић који је казао да молећи се за братску слогу, мир и љубав, ми те молитве износимо из храмова на улице црногорских градова призивајући све људе да дођу у литије и да, кроз њих, Црна Гора постане једна велика породица. ,,Свети Василије је започео ове наше литије. Ми само за њим идемо, никога не слушајући, слиједећи само њега који нас води путем Богочовјека Христа. И као што је дом и срце Светог Василија отворено за сваког човјека, тако су и ова наша сабрања отворена за сваког оног коме је правда, истина мир и братска слога и љубав на првом мјесту. Ове литије су прилика да позовемо све да Црна Гора буде држава свих нас и једна велика породица, у којој различитости нећемо гледати као мане већ као врлине и богатство, поручио је отац Никола. Литију предводе архимандрити: игуман дечански Сава и игуман Тимотеј, а њој су и ходочасници који су прије 12 дана кренули од Храма Светог Саве из Београда, као и бројни ходочасници из разних крајева Црне Горе. Видео: Борис Мусић #crkva #radost #ljubav #vjera #nada #ljudi #podgorica #crnagora #montenegro #church #love #ancient #faith #orthodox #christianity #jesus #christ #gospod #vladika #bishop

A post shared by Саборни храм Васкрсења (@sabornihrampodgorica) on Feb 23, 2020 at 12:00pm PST

Свештенство је поручило да је вечерашње окупљање у Подгорици најбројније до сада.

Поздравили су бројне ходочаснике који су из раних крајева Црне Горе у Подгорицу стигли пјешице, као и породицу Радомировић које је стигла из Каменара код Херцег Новог. 

 

Величанствени снимци Бара из дрона

Хиљаде вјерника вечерас је у литији прошло улицама Никшића носећи иконе и свијеће у знак протеста због усвајања Закона о слободи вјероисповијести којим се пријети одузимањем црквене имовине, а поршку им је пружио и свештеник пољске православне цркве.

Након 500 километара од Београда до Црне Горе бројни вјерници дошли су у Подгорицу.

У литији у Бијелом Пољу коју предводе епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије учествује око 30.000 људи.

Ово је највећи скуп у Бијелом Пољу од почетка одржавања литија у Црној Гори поводом усвајања контроверзног Закона о слободи вероисповијести.

Пивљани у молитвеном ходу дугом 10 километара до Плужина

Литија од Ораховца до Рисна