latinica  ћирилица
23/02/2020 |  18:31 ⇒ 24/02/2020 | 10:09 | Аутор: РТРС

Чајничани и Пљевљаци на Метаљци: Не дамо светиње! (ФОТО/ВИДЕО)

Више од хиљаду Чајничана, са иконама, крсним знамењем и заставама Српске православне цркве и Републике Српске, прешли су у крсном ходу нешто више од 11 километара до граничног прелаза Метаљка у сусједној Црној Гори, да би изразили подршку Пљевљацима и свим православцима у тој земљи који се мирно и достојанствено боре за одбрану светиња.

Иако организатори литија нису намјеравали да прелазе границу са Црном Гору, на путу Метаљка – Пљевља прије граничног прелаза биле су распоређене јаке црногорске полицијске снаге.

На путу су били примјетни и припадници Граничне полиције БиХ распоређени између учесника литије и црногорског граничног прелаза.

Фото: РТРС

Према ријечима протојереја Драгише Симића старјешине Храма Успења Пресвете Богородице који је са јерејом Дамјаном Радовићем предводио литију, Чајничани никада не могу заборавии када су им Пљевљаци помагали.

- Ми смо данас овдје дошли да посвједочимо вјеру у Бога оца, сина, Светог духа, Богородицу и све свете. Дошли смо да посвједочимо да смо дјеца Божија, дјеца Светог Саве, Василија Острошког, Петра Цетињског чиме свједочимо и да смо браћа са вама у Пљевљима, да вам дамо подршку у очувању српске православне вјере – истакао је протојереј Симић.

Фото: РТРС

Учесници литије које је на Метаљаци, на територији Републике Српске, дочекало неколико стотина Пљевљака истичу да је ово најмање што могу урадити за братски народ у Црној Гори и да су претходно молитвеним сабрањем у Храму Успења Пресвете Богородице у Чајничу пред иконом чудотворне мајке Божије – Чајничке краснице, помолили се да им да снаге да истрају у својој борби за очување светиња и духовног поретка, који је у посљедњих тридесет година доживио велики препород као мало гдје у Европи.

Фото: РТРС

У литији је доминирао портрет четрдесетог српског патријарха Варнаве, родом Пљевљака, који је био првојерарх цркве од 1930. до 1937.године.

Парохије, цркве и манастир Свете Тројице у Пљевљима, до 1992.године када је Свети архијерејски сабор Српске православне цркве обновио Милешевску епархију, били су под јурисдикцијом Митрополије дабробосанске.

У Пљевљима и широм Црне Горе од усвајања контроверзног Закона о слободи вјероисповијести крајем прошле године у Скупштини Црне Горе, организују се молебни и литије сваког четвртка и недјеље.