latinica  ћирилица
23/02/2020 |  19:39 ⇒ 24/02/2020 | 08:44 | Аутор: РТРС

Настављен притисак на Митрополију и вјернике, који учествују у литијама

Ситуација у Црној Гори и даље је у фокусу дешавања у региону. Црногорске власти настављају са притисцима на све који се одлуче да учествују у литијама, које против усвојеног закона о слободи вјероисповијести већ два мјесеца организје Српска православна црква.

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић поново оптужује Србију, која, како тврди, жели да руши власт у Црној Гори. Предсједник Србије Александар Вучић Ђукановићеве оптужбе назвао је ноторним неистинама.

За предсједника Црне Горе, Милу Ђукановића, кривац за тренутно стање у Црној Гори је Србија. Иако су управо влада и скупштина, у којој већину има његов ДПС, донијели спорни закон о слободи вјероисповијести, Ђукановић каже да је све ово смишљен напад Србије и Српске православне цркве.

- СПЦ напада Црну Гору, мотив им је одбрана светиња, а усвојили смо закон у којем се не угрожава нити једна црква. Манипулација још траје. Манипулишу грађанима Црне Горе. Дешавања у Црној Гори нису питања цркве, ово су строго политичка питања. Српска опозиција отворено дјелује против Црне Горе, великосрпски центри и руски утицај против нас - каже Ђукановић.

На овакве оптужбе реаговао је предсједник Србије Александар Вучић, који је јасно поручио да се Србија не мијеша у унутрашње ствари Црне Горе.

Каже да се Црногорци у Србији могу осјећати као у својој отаџбини, али је проблем што Срби не смију осјећати као Срби у Црној Гори.

- Ако је тачно да је Мило Ђукановић то рекао за промјену власти, то је ноторна неистина. Никада се Србија није мијешала у питање избора у Црној Гори, никада нисмо жељели да одлучујемо ко ће бити у власти, а ко у опозицији - изричит је предсједник Србије.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик каже да Ђукановић не може добити битку против Српске православне цркве и да неће проћи оно што ради да би оспорио српски национални интерес.

Подсјетио је да је Ђукановић некада био Србин који је предводио српску националну политику у Црној Гори, али да се онда све промијенило и да је сада постао миљеник политичком Сарајеву.

- Између нас је пукло када сам покушавао да нормализујем ствар у односима Републике Српске и Црне Горе, гдје је он покушавао да то избјегне. Ми смо увијек били коректни, па и око границе нисмо правили проблеме. Да ми нисмо дали допринос то се не би ријешило - додао је Додик.

А власти у Црној Гори настављају притиске на Митрополију црногорско-приморску.

Укључила се и Пореска управа, која је запријетила да ће, не плати ли Митрополија наводни вишемилионски порески дуг, ићи у принудну наплату.

Према изјави директора управе Миомира Мугоше, то би подразумјевало и одузимање имовине.

У Митрополији кажу да је све ово смишљена хајка на СПЦ: "Директор Пореске управе Миомир Мугоша је изнио читав низ непровјерених и неутврђених података, који не доприносе истини и смиривању опште ситуације у црногорском друштву у којој се налазимо, не кривицом Цркве. Било би поштено да Мугоша покаже правоснажна рјешења, која не постоје, из којих би се видјело да је Црква избјегавала своје обавезе."

Према писању опозиционих медија и портала, власт у Црној Гори врши притисак на запослене у војсци, полицији и другим државним службама да не учествују у литијама, а у неким службама траже и да се потпишу да неће присуствовати вјерским обредима које организује СПЦ у Црној Гори.

Дан уочи одржавања нових литија, специјалне јединице полиције су у Пљевљима претресале кафиће и омладину која се у њима окупља.