latinica  ћирилица
23/02/2020 |  19:50 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Београд: Туристички потенцијали Српске успјешно представљени на Сајму

На 42. Међународном сајму туризма, који је вечерас завршен у Београду, успјешан наступ имали су туристички потенцијали Републике Српске.

Веома је значајно да су представљене најзначајније туристичке дестинације у Србији, из које, већ традиционално, долази у Српску и највећи број гостију, истакао је министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, након обиласка Сајма.

Туризам је једна од најбрже растућих привредних грана у Српској зато је било битно представити најзначајане дестинације у Србији, рекао је Клокић.

- Туризам јесте једна од значајних грана и у Српској, грана која веома брзо расте и представљање на оваквим манифестацијама као што је овај сајам доприноси да та грана из године у годину расте, да сваке године имамо повећан број туриста и да сваке године имамо повећан број ноћења - рекао је Клокић.

- Мислим да смо ове године направили значајан корак јер смо дошли до закључка да ћемо на наредним сајамским манифестацијама мијењати и концепт представљања туристичке приведе Српске гдје ћемо посебан акценат дати на најзначајније туристичке дестинације - истакао је Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Београду.

Планину Јахорину и ове године, као и претходних, највише посјећују туристи из Србије.

- Србија је нама јако интересантно тржиште и на Јахорини и у Источном сСрајеву је евидентиррано око 30 посто гостију из Србије који су на првом мјесту. То је нама и циљно тржиште - нагласио је Игор Тошић, директор ТО Јахорина Источно Сарајево.

Већ традиционално, велико интересовање исказано је за посјете граду Требињу.

- 2019. година је показала да су туристи из Србије број један када су регистроване дневне посјете и ноћења у питању. Преко 20 одсто иде на туристе из Србије и то је још један доказ зашто морамо константно да радимо на промоцији овдје у Београду и Србији јер то је једно неисцрпно тржиште за нас у Требињу - наводи Марко Радић, директор ТО Требиње.

Туристичке организације Српске представиле су своје потенцијале, акценат је на природним љепотама, спортском туризму, традицији и гастрономији.

Велики успјех остварили су и винари Српске који су на пратећој сајамској манифестацији Беовајн освојили највиша одликовања.