latinica  ћирилица
24/02/2020 |  09:36 ⇒ 10:25 | Аутор: СРНА

Новић: БиХ коначно мора да се ослободи страног утицаја

Шеф Клуба Срба у Дому народа парламента БиХ Средоје Новић сматра да је вријеме да се у БиХ крене потпуно новим путем усаглашавања, договора и заједничког става свих народа и руководстава на нивоу БиХ, те додаје да БиХ дефинитивно треба да буде суверена земља, која, ако жели ићи путем европских и других интеграција, коначно мора да се ослободи страног утицаја.
Средоје Новић (Фото:dnevni-list.ba) -
Средоје Новић (Фото:dnevni-list.ba)

Новић је истакао да у наредном периоду очекује да се страсти почну смиривати и да се у страну потисну емоције и лични доживљаји код било кога, те да се озбиљно приступи разматрању закона о Уставном суду БиХ који је упућен у парламентарну процедуру.

Одговарајући на питање да ли ће то бити могуће имајући у виду да су бошњачки политичари против одласка страних судија, он је рекао да сви треба да се окупе и одговорно разговарају, са аргументима, без емоција, без тешких ријечи и да отворено почну мијењати ствари у земљи.

- Ако желимо разговарати, то ће бити довољно да сви у комисијама у парламенту сједнемо и да стручњаци кажу шта то у закону не ваља, шта треба амандмански мијењати - навео је Новић.

Он је истакао да тај закон не треба да буде на штету било ког народа у БиХ.

- Посебно странци и амбасаде одговорних земаља политички и дипломатски мудро треба да кажу да је дошло вријеме да се о томе разговара и налазе рјешења. Плашим се да у овој фази немају довољно снаге да страним судијама кажу да треба да оду из ове земље. БиХ сасвим сигурно има далеко квалитетније кадрове за чланове Уставног суда од оних који као стране судије данас сједе и тамо одлучују - рекао је Новић за "Глас Српске".

Према његовим ријечима, прошло је вријеме пријетњи и у овој земљи нико никоме не треба да пријети и да га упозорава.

- Ако неко мисли да ће уплашити српски или хрватски или било који народ у БиХ, грдно се вара. Не треба стога са највиших мјеста упозоравати српски народ и поручивати му да "пази шта ради". То је крајње лоша порука оних којима су пуна уста БиХ - навео је он.

Новић сматра да поруке из ФБиХ да им не пада на памет да буде дефинисана међуентитетска линија разграничења, иако је и то дејтонска обавеза, значе антидејтонски приступ, те наводи да, ако је Дејтонски споразум наложио да буде утврђена међуентитетска линија и разграничене Република Српска и ФБиХ, нико у Дејтону није рекао да је то граница, нити данас ико претендује да то каже.

Он је нагласио да се често манипулише тиме како ће БиХ у догледно вријеме отићи у ратни сукоб, те додао да је то прича без основа и да од тога нема ништа.

Новић сматра да је кључни проблем што нема политичке воље да ствари буду рјешаване.

- Нека нико из ФБиХ не поручује како се Српска односи према Дејтонском споразуму као према шведском столу и како са њега узима само оно што она хоће, а у суштини код Бошњака је тај однос према шведском столу ревноснији него у самој Шведској. Питање оспоравања дефинисања међуентитетске границе је доказ да оспоравају Дејтонски споразум - навео је Новић.

Према његовим ријечима, оваква политичка ситуација највише иде наруку "онима који желе да БиХ буде што мање озбиљна држава и не чуди што грађани БиХ масовно одлазе из БиХ, јер вапе за правном државом".

Новић је истакао да је срамотно говорити да је ово што тражи Српска блокада.

- Сви запослени, државни службеници и званичници Српске иду на посао и шта је проблем ако је Српска дигла свој глас против одлуке Уставног суда. Нико из Српске не ради на штету једног народа, али жели да заштити своја права и оно што му припада - поручио је он.

Новић сматра да тиме што чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић одобравају да на границу БиХ и Хрватске дођу снаге Фронтекса најдиректније признају да немају повјерење у институције БиХ, ни у Граничну полицију, ни у Сипу нити у једну институцију на нивоу БиХ, те да очигледно желе страну силу на границама БиХ.