latinica  ћирилица
24/02/2020 |  12:19 | Аутор: СРНА

Дачић: Србији и земљама региона мјесто у ЕУ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Солуну да је Србији и цијелом региону мјесто у ЕУ и да у процесу интеграције мора да се поштује принцип индивидуалности.
Ивица Дачић (фото: Sputnik / Radoje Pantović) -
Ивица Дачић (фото: Sputnik / Radoje Pantović)

Дачић је на конференцији "Од Солуна 2003 до Загреба 2020" рекао да се Београд нада да ће хрватско предсједавање Савјету ЕУ остати позитивно упамћено и да ће Србија остварити нове кораке у процесу приступања ЕУ, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

- Загреб је био домаћин и Конференције ЕУ са западним Балканом давне 2000. године и верујемо да ће Самит ЕУ-западни Балкан у мају пружити додатни подстрек политици проширења ЕУ са конкретним резултатима - истакао је Дачић.

Он је напоменуо и да регион тежи да осигура своје место у ЕУ и да Београд то снажно подржава, те да се морају поштовати разлике међу државама на европском путу.

- Оно што је важно, што стално понављамо, а понавља и ЕУ, мора да постоји принцип индивидуалности у процесу интеграција сваке државе кандидата посебно, то јесте, свако према заслугама - рекао је Дачић.

Он је подсјетио да је Србија посвећена регионалној сарадњи и да Београд кроз активан ангажман у различитим регионалним иницијативама настоји да са партнерима достигне тражене стандарде и покаже одговорност приликом преузимања обавеза.

- Одговорност лежи и на поштовању преузетих обавеза, а наставак дијалога Београда и Приштине, уз подршку ЕУ, од суштинског је значаја. Сматрамо да ЕУ не сме да изгуби лидерску улогу у овом процесу - рекао је Дачић.

Он је указао и да оквир регионалне сарадње на Балкану не треба да "замени или замагли" индивидуални пут европских интеграција земаља кандидата које су, навео је, "искрено посвећене регионалној сарадњи".