latinica  ћирилица
24/02/2020 |  12:19 ⇒ 25/02/2020 | 11:39 | Аутор: РТС

Надзор над свим повратницима из Италије

Спремни смо за најцрњи сценарио у случају ширења вируса корона, али надам се да до њега неће доћи, каже руководилац Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије, Горан Стевановић.
Инфективна клиника у Београду (Фото: V. Živojinović / RAS Srbija) -
Инфективна клиника у Београду (Фото: V. Živojinović / RAS Srbija)

До сада је тестирано девет сумњивих случајева са Клинике и сви су били негативни, наведено је из Клинике.

Присуство вируса корона потврђено је у девет европских земаља. Најкритичније је у Италији, али је црвени аларм упозорења упаљен и у Хрватској, Црној Гори. У Србији до сада није забиљежен ниједан случај обољевања од новог вируса.

Стевановић је рекао да је двоје грађана Србије који су били на крузеру "Дајмонд принцес" у добром општем стању. Додао је да они нису у изолацији, већ су у привременом карантину под појачаним надзором.

- Они су под појачаним надзором јер су били у затвореној средини, гдје је циркулација вируса врло интензивна и то се односи на све респираторно преносиве вирусе; када се нађете у средини која има затворен систем циркулације ваздуха, као што су велики бродови, авиони, зграде са централизованом климатизацијом, које не посједују антивирусне филтере - рекао је Стевановић.

Слични услови су и у великим тржним центрима – зато све земље гдје има трансмисије вируса затварају такве установе.

Институт Торлак је национална референтна лабораторија која ради тестове на вирус корона за потребе цијеле државе.

- Девет сумњивих случајева са Клинике за инфективне и тропске болести је до сада тестирано и сви су били негативни. Ми посједујемо и неке скрининг тестове шире палете детекције, али се у принципу увијек користе тестови Торлака за одбацивање сумње на вирус корона - рекао је Стевановић.

Истакао је да се карантинска мјера изриче у трајању од 14 дана, јер је то, како каже, најдужи могући инкубациони период.

На констатацију да је нови вирус практично пред вратима, Стевановић каже да је, као и сви респираторни вирус, свима пред вратима.

- Нама се заиста приближио, имамо сумњиве случајеве у непосредној околини. Више забрињавају случајеви који нису од директних повратника из угрожених региона, као што је у Италији, која је проглашена угроженим подручјем - рекао је Стевановић.

Сектор за инспекцијски надзор и епидемиолошке службе увеле су мјере надзора над свим држављанима Србије, повратницима и из Италије.

- У овом тренутку морамо сви да се понашамо одговорно, ако је могуће избјегавати одлазак у угрожена подручја гдје се појављује трансмисија овог вируса, а сви који се враћају из тих подручја треба да поступају по упутствима санитарних инспектора на границама и надлежних епидемиолога - поручио је доктор.

То је, додаје, и главна мјера превенције – поштовати мјере које они одреде, да се према степену ризика ставе под различите врсте надзора: од праћења стања у кућним условима, преко кућне изолације, па до карантинске мјере код особа које су биле у условима који су високо суспектни за трансмисију вируса.

Свака држава се, истиче Стевановић, припрема за сценарије попут оног у Италији.

- Ми више деценија прорађујемо такав сценарио, али се надамо да се никада неће десити. Постоји систем активације комплетног здравственог система, чак се могу и активирати остали дијелови друштва и државног система у зависности од потребе. Сценарије имамо, примјењивали смо сличне мјере и спремни смо за најцрњи сценарио, али надам се да до њега неће доћи - закључио је руководилац Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије.