latinica  ћирилица
24/02/2020 |  12:52 ⇒ 18:18 | Аутор: СРНА

Тегелтија у Лондону: Опредијељени за предан рад на европским интеграцијама (ФОТО)

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је данас у Лондону на Инвестиционој конференцији о Балкану да је нови сазив Савјета министара опредијељен за предан рад на европским интеграцијама и реформским процесима усмјереним на стабилизацију привредних прилика.
Конференција у Лондону - Фото: РТРС
Конференција у ЛондонуФото: РТРС

Након званичног отварања скупа и поздравних ријечи предсједника Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ Суме Чакрабатија, те Андреја Пленковића, премијера Хрватске која предсједава ЕУ, одржана је сједница на којој су учествовали предсједавајући Савјета министара, те премијери и министри земаља Балкана.

Тегелтија се на маргинама конференције, организовала Европска банка за обнову и развој, састао са Чакрабатијем са којим је разговарао о актуелној политичкој и економској ситуацији у БиХ, те регионалним пројектима и иницијативама, саопшено је из Савјета министара.

 

Фото: РТРС

Овом приликом, Тегелтија је истакао да је нови сазив Савјета министара у потпуности опредијељен да, у складу са надлежностима, заједно са владама ентитета настави предано да ради на европским интеграцијама и реформским процесима усмјереним на стабилизацију привредних прилика, привредни раст, повећање ефикасности јавне управе, те привлачење домаћих и страних инвестиција са циљем отварања нових радних мјеста.

На састанку је разговарано и о инвестиционим плановима за наредни период, са посебним фокусом на интензивирање сарадње у пружању подршке иницијативи за ојачавање инвестиционе климе у БиХ.

Фото: РТРС

Обраћајући се учесницима конференције, Тегелтија је истакао да је БиХ прошле године повукла највећи износ средстава ЕБРД-а и изразио наду да ће тако бити и у наредном временском периоду.

Предсједавајући Савјета министара је регионалне пројекте сврстао у три групе, од којих је прва инфраструктурно повезивање.

- Чињеница да сви журимо да направимо путеве према Западу, док је на другом мјесту путна инфраструктура и међусобна комуникација између нас /на Балкану/ - рекао је Тегелтија.

Фото: РТРС

Тегелтија је као битне навео и пројекте енергетике и указао да искуства из сарадње у заједничким енергетским пројектима нису искориштена.

Према његовим ријечима, трећа група су пројекти који би се односили на заштиту људи од елементарних непогода.

Фото: РТРС

Предсједавајући Савјета министара разговарао је на маргинама Инвестиционе конференције ЕБРД-а са парламентарнои државним подсекретаром Министарства спољних послова Велике Британије Венди Мортон.