latinica  ћирилица
24/02/2020 |  12:57 ⇒ 13:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Трамп у Индији: Обећао невјероватан трговински споразум (ВИДЕО)

Више од 100.000 хиндуса клицало је данас америчком педсједнику Доналду Трампу на отварању највећег стадиона за крикет на свијету у граду Ахмедабад, док им је он обећао “невјероватан трговински споразум“ и “војну опрему које се планета највише плаши“.
Трамп у Индији - Фото: The Wall Street Journal
Трамп у ИндијиФото: The Wall Street Journal

Многи од 110.000 окупљених грађана носили су бијеле качкете на којима пише “Намасте Трамп“ или картонске маске са ликом америчког предсједника, на највећем скупу подршке Трампу ван САД.

- Одали сте велику почаст нашој земљи. Увијек ћемо вас памтити и од данас Индија ће имати посебно мјесто у нашим срцима - рекао је Трамп, који је у Индију допутовао са супругом Меланијом, преноси Ројтерс.

Трамп је најавио да ће, у оквиру наставка сарадње у области одбране, САД обезбедити Индији “најбољу опрему које се планета највише плаши“, као и да ће двије земље сутра потписати споразуме о купопродаји војних хеликоптера вриједне три милијарде долара.

Он је истакао да САД морају да постану први партнери Индије у области одбране, која се од Другог свјетског рата ослања на руску војну опрему.

Трамп је рекао и да ће са индијским премијером Нарендром Модијем разговарати о економским везама двије земље, након што двије стране уочи посете нису успјеле да усагласе трговински споразум јер су остале разлике по питањима пољопривреде, медицинских апарата, дигиталне трговине и нопвих такси.

Трамп је Модија описао као “чистог преговарача“.

- Склопићемо веома, веома велики трговински споразум, један од највећих икада, У раној смо фази разговора о постизању невјероватног трговинског споразума како бисмо смањили препреке за инвестиције између САД и Индије - истакао је Трамп.

Индија и САД имају блиске политичке и безбједносне везе, а Трампова дводневна посјета је знак њихових све ближих интереса, сматрају званичници.

Прије него што је слетио, Трамп је на Твитеру на хинди језику написао “Спремни смо за Индију, на путу смо, срешћемо се са свима за неколико сати“, а Моди му је одговорио са “Гост је Бог“.

Бројни путеви били су блокирани око Ахмедабада, продавнице су затворене, а полицијске снаге биле су постављене на крововима и балконима.

На улицама су се могли видјети ученици који вичу “Волимо Трампа“, док су неки носили заставе Индије.

Након Ахмедабада Трамп ће отпутовати у Агру где ће посјетити маузолеј Таџ Махал, а затим у Њу Делхи гдје ће одржати самит са индијским званичницима и бизнисменима.