latinica  ћирилица
24/02/2020 |  13:25 | Аутор: СРНА

Брнабић: Боље искористити потенцијале Балкана

Премијер Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Лондону да Балкан има огромне потенцијале које треба много боље искористити.
Тегелтија на конференцији - Фото: РТРС
Тегелтија на конференцијиФото: РТРС

Брнабићева је на Инвестиционој конференцији о Балкану, у организацији Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/, истакла да су за Србију приоритетни пројекти иницијатива "мини Шенген" и инфраструктурно повезивање у региону.

Она је напоменула да се иницијатива "мини Шенген" односи на успостављање четири врсте слободе - кретања робе, услуга, капитала и људи у области Балкана, преноси Тањуг.

Брнабићева је рекла да Србија на томе већ ради са Сјеверном Македонијом и Албанијом и изразила наду да ће се и остале земље региона придружити тој иницијативи.

Она је подсјетила да је прошле године у Србији завршен Коридор 10 и да је могуће да се кроз Србију ауто-путевима оде у Мађарску, Хрватску, Сјеверну Македонију и Бугарску.

Према њеним ријечима, наставља се изградња ауто-пута ка Црној Гори, а започета је изградња ауто-пута од Београда ка Сарајеву.

- Планирамо да ћемо до краја године почети изградњу ауто-пута мира Ниш- Приштина-Тирана-Драч, а ЕБРД ће највјероватније финансирати тај пут - рекла Брнабићева.

Скуп је отворио директор ЕБРД-а Сума Чакрабарти, истичући да је ова финансијска институција до сада у регион инвестирала готово 13 милијарди долара.

- Цијели свијет жели да овај регион успије - рекао је Чакрабарти, уз оцјену да је скуп у Лондону историјски самит.

Уз предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтију, на скупу учествују премијери Албаније и Црне Горе Еди Рама и Душко Марковић, као и премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти.