latinica  ћирилица
24/02/2020 |  15:17 ⇒ 15:17 | Аутор: СРНА

Одбијен захтјев за укидање услова пријевремене слободе за Ћорића

Механизам за међународне кривичне судове одбио је захтјев Валентина Ћорића, бившег команданта Војне полиције Хрватског вијећа обране, да укине услове његовог пријевременог ослобађања, објављено је у Хагу.

Ћорић је осуђен на казну затвора од 16 година због злочина почињених на територији Херцег-Босне, а пуштен је на слободу прошле године, након што је одслужио више од двије трећине казне.

У одлуци се наводи да је предсједник Механизма Кармел Ађијус одбио Ћорићев захтјев да укине услове његовог пуштања на пријеверемену слободу у потпуности или да их објасни - да би Ћорић могао да учествује као странка и свједок у текућим и будућим правним поступцима у Хрватској.

Механизам подсјећа да је Ћорић пуштен из затвора уз услов да не ступа у контакте са жртвама и свједоцима у поступку против њега или других осуђеника Хашког трибунала, да их не застрашује и да не покушава да им науди. Ћорићу је забрањено да утиче на рад Механизма или на провођење правде.

Прецизирано је да он може да живи мирно у заједници у коју је пуштен, али да не може бити политички активан, нити присуствовати тајним састанцима који би могли проузроковати немире, разговарати са било ким о свом предмету, осим са својим адвокатом, као и да не може да посједује оружје, нити да почини било какав прекршај.

Уколико прекрши ове услове, сматраће се да је починио дјело непоштовања суда, наводи се у одлуци.

У одлуци се подсјећа да Ћорић сматра да је, због ових услова, у неравноправном положају у односу на друге осуђенике Хашког трибунала и да то утиче на његову способност да оствари своја права, дужности и обавезе у домаћем поступку.

Ађијус је навео да је Ћорић потврдио да се придржава услова под којима се налази на пријевременој слободи.