latinica  ћирилица
24/02/2020 |  15:34 | Аутор: СРНА

Ресоцијализација - циљ друштвено корисног рада

Нови Кривични законик Републике Српске афирмише и развој и примјену алтернативних мјера као врсте кривичних санкција према починиоцима кривичних дјела, а једна од њих је рад у јавном интересу, који не вријеђа људско достојанство и не врши се ради стицања добити већ ради могућности ресоцијализације, рекао је Срни помоћник министра правде Српске Перо Дуњић.
Перо Дуњић (Фото:nezavisne.com) -
Перо Дуњић (Фото:nezavisne.com)

Дуњић је навео да је ресорно министарство уз подршку и сарадњи са Савезом општина и градова Српске, Републичком организацијом Црвеног крста и локалним заједницама интензивно спроводи активности које се односе на стварање свих потребних услова за извршење алтернативне мјере рада у јавном интересу, која представља сваки друштвено користан рад.

Он је нагласио да је Министарство правде пажњу посветило развоју и унапређењу кривичног законодавства, па је у посљедње двије године упутило у скупштинску процедуру низ важних законских прописа из ове области.

Дуњић је подсјетио да је Кривичним закоником прописано да суд може изречену казну затвора у трајању до годину дана, на захтјев осуђеног, замијенити радом у јавном интересу, те да ће се у обзир узети све околности од којих зависи врста и висина казне, те да извршење казне затвора не би било неопходно за остварење сврхе кажњавања, а истовремено условна осуда не би била довољна за постизање опште сврхе кривичних санкција.

- Усклађујући област кривичног законодавства у овој области, Министарство правде је као предлагач, приликом доношења новог Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција Републике Српске, у текст овог законског прописа уградило одредбе које се тичу питања извршења мјере рада у јавном интересу, које је у надлежности ресорног министарства - навео је Дуњић.

Према одредбама закона, рекао је Дуњућ, предвиђено је да, након што надлежни суд достави одлуку о замјени казне затвора мјером рада у јавном интересу, министар правде доноси рјешење којим упућује осуђено лице на рад код правног субјекта код којег се може извршавати рад у јавном интересу.

- Приликом одређивања правног субјекта код којег се извршава мјера рада у јавном интересу, водиће се рачуна да послови које осуђено лице може да обавља код правног субјекта буду послови од јавног интереса у оквиру којих се може остварити сврха санкције, а уједно и могућност ресоцијализације - навео је Дуњић те додао да је овај рад бесплатан.

Како је појаснио, мјера рада у јавном интересу може се обављати у јавним и установама, као и другим правним лицима која обављају дјелатност у оквиру које се може остварити општа сврха извршења кривичних санкција и посебна сврха извршења мјере рада у јавном интересу.

- То су послови из области хуманитарног рада, екологије, комуналних послова, рударства, енергетике, као и дјелатности од општег интереса, које су као такве одређене законима у области управљања отпадом, коришћења, управљања, заштите, уређивања и унапређивања добара од општег интереса и добара у општој употреби /воде, путеви, шуме, обале, бање, заштићена подручја - прецизирао је Дуњић.

Он је навео да је, у протеклом мјесецу, одржано осам регионалних састанака - у Приједору, Бањалуци, Добоју, Бијељини, Зворнику, Фочи, Источном Сарајеву и Требињу са градоначелницима, начелницима општина и представницима јавних предузећа и установа који дјелују на територијама локалних заједница у Републици Српској.

- На састанцима је представљен концепт извршења рада у јавном интересу, са детаљнијим објашњењима у вези са питањем начина остваривања сарадње. С обзиром на то да се овај рад одвија у мјесту пребивалишта осуђеног лица, битно нам је било да окупимо представнике јавних предузећа и установа, као и општинских организација Црвеног крста из свих општина Српске, како бисмо заједнички обезбједили капацитете у локалним заједницама за извршење ове алтернативне кривичне санкције - истакао је Дуњић.

Он је подсјетио да је расписан јавни позив за пријаву учешћа правних субјеката у реализацији мјере рада у јавном интересу, након чега ће министар правде сачинити листу правних субјеката који испуњавају услове код којих се ова мјера може извршавати.

- И овим путем позивамо правне субјекте који испуњавају прописане услове да се пријаве на јавни позив Министарства правде како бисмо наставили договорени темпо сарадње - истакао је Дуњић.

Он је рекао да ће са правним субјектима који су се пријавили на јавни позив бити склопљени уговори о сарадњи у извршењу рада у јавном интересу, након чега ће правни субјекти бити уврштени на листу оних који испуњавају услове и код којих се може извршавати рад у јавном интересу.

- Министарство правде у наредном периоду планира да реализује обуку са представницима предузећа и установа /повјереницима/, који ће директно бити задужени за спровођење радних активности осуђених лица, у вези начина извршења рада у јавном интересу и провођење плана и програма рада са осуђеним лицима - навео је Дуњић.