latinica  ћирилица
24/02/2020 |  15:38 ⇒ 16:00 | Аутор: СРНА

Клокић-Бјелић: На првом мјесту - јачање привредних односа

На првом мјесту је јачање привредних односа Војводине и Републике Српске, размјеном искустава у области прекограничне сарадње, сагласили су се данас на састанку у Новом Саду министар за европске интеграције и међународну сарадњу Српске Златан Клокић и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић.
Златан Клокић и Огњен Бјелић - Фото: СРНА
Златан Клокић и Огњен БјелићФото: СРНА

Осим тога, радиће се и на специјалистичким програмима с циљем јачања регионалног развоја уз коришћење средстава из Европске уније, саопштено је из Бироа за односе са јавношћу покрајинске Владе.

Током разговора о приоритетима будуће сарадње Српске и Војводине Клокић и Бјелић су истакли да ће пажња бити посвећена и остваривању пословних контаката, као и стварању погодних услова за важне инвестиције на међународним сајамским манифестацијама.

Размијењена су мишљења о оснивању институција у Републици Српској које би дјеловале према моделу Развојне агенције Војводине и Фонда "Европски послови".

Саговорници сматрају да би Српска тако искористила максималне потенцијале у пројектима прекограничне сарадње за програмски период 2021–2027. година.

На састанку је оцијењено да је сарадња Републике Српске и Војводине све јача, што потврђују бројни споразуми потписани у протеклом периоду, као и да постоји простор за њено интензивирање, нарочито у областима културе, образовања и пољопривреде, као и повезивања привредника покрајине и Српске.

Клокић је захвалио за континуирану подршку покрајинске Владе Српској, јасним програмским опредјељењима, чиме се граде све јачи темељи за економско повезивање и културно зближавање Војводине и Републике Српске.

Састанку су присуствовали и помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић и директор Развојне агенције Војводине Никола Жежељ.