latinica  ћирилица
24/02/2020 |  17:31 ⇒ 25/02/2020 | 11:36 | Аутор: СРНА

Шеранић: Повећан ниво опреза

У Републици Српској нема потврђених или сумњивих случајева обољелих од вируса корона, али је ситуација у Италији у вези са ширењем овог вируса утицала на подизање нивоа одговорности и појачање мјера предострожности, рекао је данас министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.
Бањалука - Ален Шеранић - Фото: СРНА
Бањалука - Ален ШеранићФото: СРНА

Он је нагласио да је Европски центар за контролу болести од викенда повећао ниво ризика, који је до петка, 21. фебруара, био низак до средњи, а сада је средњи до висок.

- Сада у Европи имамо аутохтоно преношење, са човјека на човјека, у већем обиму него до сада. Због тога смо данас донијели и наредбу по питању сузбијања вируса корона, што се, прије свега, односи на капацитет и ангажман здравствених установа, те јединица локалне самоуправе - навео је Шеранић.

Он је истакао да се наставља спровођење свих мјера фокусираних на рано откривање евентуалних сумњивих случајева, а данас је на састанку Координационог тијела за планирање, спровођење и праћење активности у вези са појавом новог вируса корона донесен низ закључака о даљим активностима у вези са надзором.

Шеранић је напоменуо да сви грађани који се враћају из Италије, прије свега из покрајина Ломбардија и Венето, највише захваћених вирусом, треба да се јаве љекару породичне медицине, те да наредне дане проведу у кући и прате здравствено стање.

Он је рекао да уколико се код ових лица појаве кашаљ, кихање, температура и други симптоми карактеристични за вирусна обољења, то подразумијева хитно јављање у здравствену установу.

Шеранић је нагласио да је пажњу потребно обратити и на студенте из Републике Српске који студирају у Италији, превасходно у Ломбардији и Венету, а који ће се вратити кући, јер су факултети затворени.

- Скрећем пажњу породицама тих студенета да прате њихово здравствено стање, те да се, уколико буде симптома који указују на могућу појаву респираторног вируса, јаве надлежном љекару - рекао је Шеранић.

Он је додао да је разговарано и са представницима Привредне коморе и Удружења послодаваца, с обзиром на то да је Италија највећи спољнотрговински партнер Републике Српске.

- Важно је да и са привредног аспекта са колегама из привредних грана комуницирамо и дамо им упутство како да се понашају и коме могу да се обрате - рекао је Шеранић.

Наводећи да је ријеч о респираторном вирусу, Шеранић је истакао да су мјере превенције стално провјетравање просторија и прање руку, те додао да се ношење здравствених маски препоручује онима који осјећају одређене сиптоме, као и за особе које његују обољелог.

Чланови Координационог тијела за планирање, спровођење и праћење активности у вези са појавом новог вируса корона одржали су данас састанак, у просторијама Републичке управе за инспекцијске послове, на којем су Шеранића упознали о тренутној епидемиолошкој ситуацији у свијету и до сада спроведеним мјерама из Акционог плана за поступање у случају појаве ризика/сумње за ширење новог вируса корона у Републици Српској, саопштено је из ресорног министарства.