latinica  ћирилица
24/02/2020 |  19:26 ⇒ 25/02/2020 | 11:35 | Аутор: РТРС

Српска увела мјере превенције вируса корона од средњег до висoког нивоа

У Српској је под здравственим надзором девет особа које су допутовале из подручја захваћених вирусом, без симптома. Српска је подигла ниво предострожности од средњег до високог. Након састанка Координационог тијела, поручено је да разлога за панику нема. Препоручује се обавезно прање руку и провјетравање просторија. Министарство просвјете тражи препоруку Министарства здравља о извођењу ученичких екскурзија.

Колика је паника и страх на улицама сјеверне Италије, пренијели су и наши држављани који бораве и раде тамо.

- Јуче су по продавницама биле празне рафе. Јутрос сам отишла, хране је било, само што је много више људи који купују. Када сам отишла око подне већ је доста артикала које не можеш наћи зато што се купује - изјавила је Јелена Новаковић Радић.

Становништву се препоручује да остану у кући, објаснио нам је студент из Бањалуке Милош Шкоро, који је у Болоњи на студентској размјени. Из превентивних разлога, за седам дана пролонгирана је и настава у овом граду. Шкоро наводи да је ситуација алармантна у градовима који су сјеверније од Болоње.

- Може се видјети, нарочито у тим сјеверним градовима. Сви кафићи су затворени. Како сам могао прочитати, откaзане су све јавне манифестације као што је карневал, утакмице серије А - рекао је Шкоро.

У Српској мјеста за панику нема, увјерава ресорни министар. Све надлежне институције упознате су са корацима које треба да спроведу.

- У овом случају, сви они који се враћају из Италије, прије свега из регија Ломбардија и Венето које су завхаћене самим вирусом, треба да се јаве надлежном доктору породичне медицине, да га обавијесте да су се вратили и да у наредних 14 дана у сваком случају, уколико немају симптоме, бораве у кући и прате своје здравствено стање. Уколико се симптоми са појавом температуре и других пратећих симптома карактеристичних за вирусна обољења, прије свега кашљање, кихање и отежано дисање, јаве, то подразумијева хитно јављање у здравствену установу. Здравствени радници знају даљи протокол у смислу капацитета који имамо када је у питању њихово збрињавање - изјавио је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

И док су земље региона забраниле организована путовања школама, због страха од заразе, ђаци у Српској још не знају да ли ће на екскурзију. Аранжмане за сада не отказују туристичке агенције из Српске.

- Не знам да ли ће бити отказане екскурзије. То није у нашој надлежности. Вјероватно да ће свака од агенција имати контакт са школама и водити рачуна о томе. Сигуран сам да ће и влада и Министарство пратити какво је стање са вирусом - изјавио је директор Републичког педагошког Завода Предраг Дамјановић.

Поједине земље у региону већ су представиле план превенције. У Србији су уведене мјере надзора над држављанима који се враћају из Италије.

- Постоји систем активације комплетног здравственог система, чак се могу и активирати остали дијелови друштва и државног система у зависности од потребе. Сценарије имамо, примјењивали смо сличне мјере и спремни смо за најцрњи сценарио, али надам се да до њега неће доћи - изјавио је руководилац Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије Горан Стевановић.

У Хрватској је степен приправности подигнут на виши ниво. Међутим, Европска унија још не разматра суспензију путовања унутар шенгенске зоне.