latinica  ћирилица
24/02/2020 |  19:42 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Како смањити загађеност ваздуха у БиХ?

Загађеност ваздуха у БиХ је огроман проблем, због чега је потребно покренути дугорочне промјене, истакнуто је у амабасади Шведске која је била домаћин састанка о мјерама смањења загађења ваздуха.

Да је загађеност ваздуха у БиХ забрињавајући проблем, у чије рјешавање требају сви да се укључе, говоре поразни подаци.

- Сваке године у БиХ дође до 3.300 преурањених смрти проузрокованих загађењем ваздуха. То је велики и страшан проблем и зато је потребно да покренемо промјене, краткорочне, дугорочне - изјавила је амбасадор Шведске у БиХ Јохана Стромквист.

Неопходни су акциони планови, а мјере ће бити предузимане са ентитетским министарствима, амбасадом Шведске која је само прошле године у заштиту животне средине донирала осам милиона евра, те осталим институцијама.

- Министарство спољне трговине и економских односа ће имати координирајућу улогу. Морам да кажем да сам од сарадника захтјевао да се приликом програмирања средстава ИПА 3 посебно обрати пажња на заштиту животне средине и с тог аспекта ћемо координисати све остале политике које буду манифестоване кроз акте надлежних ентитетских министарства, влада и ентитетских скупштина - изјавио је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

Из Српске подсјећају да је Шведска покренула пројекат како би у легислативу било уграђено све што треба мијењати, ради побољшања квалитета ваздуха.

- Проводи се низ мјера, значи од мониторинга и инсталисања одређених хидрометеоролошких станица и станица за мјерење квалитета ваздуха управо код ових високоризичних постројења, индустријских постројења широм БиХ и нашем окружењу - изјавила је министарка просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске Сребренка Голић.

Чињеница је да су енергетска постројења у БиХ стара и да се нека од њих прилагођавају еколошким стандардима, каже Голићева, истичући да се припрема Стратегија животне средине, која се односи и на квалитет ваздуха и енергију. У рјешавање проблема морају се укључити сви.

- Морам напоменути да су то политике које су интерсекторске, да се ту мора водити рачуна о транспорту, али исто тако да и грађани рецимо сами могу допринијети тој политици, зависно од онога што се ложи - изјавила је министарка животне средине и туризма ФБиХ Едита Ђапо.

Истакнуто је и питање Трговске горе. Министарка Сребренка Голић истиче да се повлаче дипломатски потези и интензивно преговорара с властима Хрватске. Нада се да ће одустати од изградње одлагалишта радиоактивног отпада, али и да тек предстоји правна борба, за коју се припрема експертски тим.