latinica  ћирилица
24/02/2020 |  19:46 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

СДС и ПДП о заједничким кандидатима за начелнике и градоначелнике

Делегације СДС и ПДП одржале су у Бањалуци први у низу састанака, на којима би требало да буде договорен заједнички наступ на локалним изборима. Циљ је да опозиција има заједничке кандидате за начелнике и градоначелнике у већини локалних заједница. Ипак, имена кандидата у највећим градовима Српске, Бањалуци и Бијељини, ни након данашњег састанка нису усаглашена.

Да ће дугогодишњи градоначелник Бијељине, СДС-ов Мићо Мићић, покушати да освоји још један мандат, прилично је извјесно, али и даље је непознато уз чију подршку. На СНСД-ову, судећи према најави предсједника ове странке Милорада Додика моћи ће да рачуна. За финализацију преговора о заједничком дјеловању са Мићићем задужен је премијер Радован Вишковић, а жеља за сарадњом је, судећи по Додиковим ријечима, обострана.

- Приједлог тог споразума смо добили од стране господина Мићића и његових људи и сматрамо да се треба обавити разговор о неким детаљима, како би се они само појаснили и како би се направио неки финални документ у том погледу - поручио је Додик.

Међутим, у СДС-у не гледају благонаклоно на Мићићеве разговоре са СНСД-ом. Предсједник партије Мирко Шаровић категоричан је да са СНСД-ом не може бити компромиса и заједничког кандидата. Сличног става су и у ПДП-у.

- Може бити само кандидат СДС, не и једних и других - рекао је предсједник СДС Мирко Шаровић.

- Исто тако је важно да рашчистимо, као што је рекао Шаровић, да знамо ко је и ногама и главом, не само у СДС-у, него и у ПДП-у и на овој страни Републике Српске - изјавио је предсједник ПДП Бранислав Бореновић.

Још нема дефинитивне потврде ни о имену заједничког кандидата за градоначелника Бањалуке. И док Бореновић понавља да је градски одбор ПДП-а још давно кандидовао Драшка Станивуковића, Шаровић је избјегао да директно одговори на питање да ли ће Станивуковић моћи да рачуна и на подршку СДС-а.

- Подржаћемо кандидата који има највише шанси да побиједи. Мислим да је то одговор на ваше питање - рекао је Шаровић.

Једино на што је данас недвосмислено одговорено је да Младен Иванић неће бити кандидат опозиције за градоначелника Бањалуке. Двије странке наредних седмица и званично би требало да потпишу коалициони споразум о заједничком наступу на локалним изборима.

Коментаришући писања појединих медија да је донедавни фунционер ДНС Милан Радовић близу преласка у СДС, Шаровић је рекао да би био задовољан ако се то деси, јер би то, каже, било добро и за СДС и за цјелокупну опозицију.