latinica  ћирилица
25/02/2020 |  09:45 ⇒ 12:22 | Аутор: СРНА

Став да се одгоди посјета Ђукановића је на добробит народа у Српској, БиХ и Црној Гори

Званична посјета црногорског предсједника Мила Ђукановића БиХ у овом тренутку сигурно ништа добро неће донијети ни Црној Гори, ни БиХ имајући у виду дешавања у тој сусједној земљи, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Став српског члана Предсједништва БиХ да званична посјета предсједника Црне Горе буде одгођена за неко вријеме ни у ком случају не може донијети штету односима БиХ и Црне Горе, већ је само ствар разума и реалног сагледавања ситуације на терену - истакли су у кабинету српског члана Предсједништва БиХ.

На питање Срне да прокоментаришу изјаву амбасадора Црне Горе у БиХ Обрада Мише Станишића да је, како је рекао, оспоравање Додика да Ђукановић као "доказани и провјерени пријатељ БиХ" дође у билатералну посјету, бацило сјенку на пријатељске добросусједске односе, у кабинету су нагласили да им није јасно чему та изјава једног дипломате и упитали зашто би став који је само резултат разума утицао на те односе.

- Црна Гора и БиХ настављају добросусједску сарадњу, посјета је било и биће, али оно што је сигурно да ово није моменат за билатералну посјету. Српски члан Предсједништва БиХ је одмах након преузимања дужности предсједавајућег Предсједништва позвао предсједника Ђукановића у посјету БиХ која до сада није реализована. С тога питамо зашто је посјета неопходна баш у овом тренутку када Српска православна црква и њени вјерници доживаљавају прогон у Црној Гори - навели су у кабинету српског члана Предсједништва.

Сасвим је логично и морално, истакли су у кабинету, да званични представник српског народа у БиХ, Република Српска и српски народ саосјећају са својим народом у Црној Гори и не би било коректно да истовремено у Сарајеву дочекује Ђукановића.

- Овим путем подсјећамо амбасадора Црне Горе да су у посљедње вријеме из званичне Подгорице често стизале изјаве о наводном мијешању званичника српског народа у унутрашње ствари у тој земљи. Српски члан Предсједништва БиХ и институције Републике Српске никада се нису мијешале у унутрашње ствари било које земље, али су увијек подржавале СПЦ и српски народ ма гдје он живио - истакли су у кабинету српског члана Предсједништва БиХ.

Из кабинета су поручили да та подршка није мијешање у унутрашње ствари друге земље, за разлику од изјава црногорског предсједника које се тичу ратних дешавања у Сребреници или признања независности Косова.

- Та политика је отворено усмјерена против Срба, Републике Српске и Србије и никада ниједан српски званичник није рекао да те изјаве могу угрозити добросусједске односе. С тога поручујемо амбасадору Црне Горе, а и лидерима опозиције у Републици Српској који критикују став српског члана Предсједништва да посјета Ђукановића буде одгођена да прије иступа у јавности сагледају ситуацији и реалност на терену - нагласили су у кабинету српског члана Предсједништва БиХ.

Из кабинета су поручили да је став српског члана Предсједништва само резултат разумне политике на добробит народа и у Републици Српској, и у БиХ и у Црној Гори.