latinica  ћирилица
25/02/2020 |  10:01 ⇒ 10:10 | Аутор: СРНА

Пробосанске снаге узимале би одлуке Уставног суда БиХ као са шведског стола

Предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара сматра да би, како је рекао, пробосанске снаге, а то су у суштини програђанске снаге, односно происламске и пробошњачке, одлуке Уставног суда БиХ узимале као са шведског стола, односно само оно што им се допада.
Маринко Чавара - Фото: СРНА
Маринко ЧавараФото: СРНА

- Узимали би само оно што им се допада, тражили би да Тужилаштво и високи представник казне оне који не спроведу те одлуке, а оно што се њима не допада - то уопште није важно и то не треба спроводити, тако да у таквој констелацији односа тешко можемо доћи до партнера за разговор - рекао је Чавара.

Према његовим ријечима, зато је дошло до ове ситуације да након толико мјесеци од одржавања избора није спроведена ни одлука Уставног суда БиХ, ни реконструкција Владе ФБиХ, нити су изабрани нови представници Федерације.

Чавара, који је високи функционер ХДЗ-а БиХ, каже да се воде разговори о томе како што боље реорганизовати Владу ФБиХ новим ресорима, додајући да постоје неки превазиђени ресори за које је и Уставни суд прогласио да није могуће да егзистирају на нивоу ФБиХ због уставне подијељености надлежности између ФБиХ и кантона.

- С друге стране, покушавамо наћи партнере са којима можемо спровести одлуку Уставног суда БиХ о питању легитимног представљања у складу са начелима Устава БиХ на основу којих је Уставни суд и пресудио и донио овакву одлуку, како би онемогућили да се Хрватима првенствено одузима право на бирање својих представника, гдје је то Уставом предвиђено да буду представници хрватског народа - рекао је Чавара за Независне новине.

Коментаришући чињеницу да у Представничком дому БиХ поново постоје иницијативе за измјену Изборног закона БиХ, а да у њима не учествују представници ХДЗ-а БиХ, он је навео да на основу резултата посљедњих избора ХДЗ БиХ представља хрватски народ у БиХ заједно са свим другим странкама Хрватског народног сабора /ХНС/.

Говорећи о могућност да стара Влада ФБиХ дочека неке нове изборе, Чавара је изразио наду да до тога неће доћи, додајући да теоретски за то постоји могућност.

Он каже да партнера за разговор има, а да за договор очигледно нема, тако да постојеће стање одговара такозваним пробосанским, програђанским снагама.

- У суштини, све је то један народ, једна власт у БиХ, првенствено у ФБиХ. То је оно што је проблем ових дана и што сваки дан изазива нову кризу, јер се покушавају на такав начин уредити односи, па се јавно заговара грађански модел који у Дејтону није препознат - рекао је Чавара.

Чавара је навео да је жеља ХНС-а и ХДЗ-а БиХ да ове године буду одржани избори у Мостару и да се становницима тог града омогући да гласају и бирају своју локалну власт.

Према његовом ријечима, није тајна да су се СДА и ХДЗ БиХ договорили о моделу избора у Мостару, али да се само нису договорили о промјени Статута, на чему СДА инсистира.