latinica  ћирилица
25/02/2020 |  14:25 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Сви који су боравили у Италији, Кини, Јужној Кореји и Ирану да се јаве домовима здравља

Због повећаног броја заражених вирусом корона у Италији, а с циљем заштите здравља становништва, Институт за јавно здравство Републике Српске препоручује особама које су у последњих 14 дана боравиле или долазе из Италије, посебно на територији сјеверне Италије, али и Кине, Јужне Кореје и Ирана, да се телефонски јаве надлежним домовима здравља, како би се узели подаци, евентуално предузеле епидемиолошке мјере, односно дали савјети о даљем поступању.
Институт за јавно здравство Републике Српске -
Институт за јавно здравство Републике Српске

У случају појаве респираторних симптома, повишене тјелесне температуре, кашља и отежаног дисања потребно је одмах телефоном обавијестити надлежни дом здравља ради давања даљих мјера превенције, саопштено је из Института за јавно здравство Републике Српске.

С обзиром на тренутну неповољну епидемиолошку ситуацију у Италији, Институт за јавно здравство Републике Српске препоручује да се одгоде све екскурзије ученика и организована путовања у ову земљу до смиривања епидемиолошке ситуације.

Уједно, подсјећамо грађане да је потребно да се придржавају превентивних мјера као што су често прање руку, посебно након директног контакта са болесним људима или њиховом околином, избјегавање блиског контакта са особама који имају акутну респираторну инфекцију. Особе који имају симптоме акутне респираторне инфекције требају приликом кашљања и кихања прекривати нос и уста једнократним марамицама које ће након употребе бацити.

Особе без респираторних симптома, попут кашља, не требају носити медицинску маску. Свјетска здравствена организација препоручује употребу маски за људе који имају симптоме ковид-19 и за оне који брину за особе које имају симптоме, попут кашља и грознице. Људи без респираторних симптома, попут кашља, не требају носити медицинску маску.

Институт за јавно здравство Републике Српске свакодневно прати епидемиолошку ситуацију и у складу са тим ће предлагати потребне препоруке.

Повезане вијести:

Наложено одгађање свих ђачких екскурзија ван БиХ