latinica  ћирилица
25/02/2020 |  20:20 ⇒ 20:22 | Аутор: СРНА

"У Србији нико нема вирус корона"

У Србији нико нема вирус корона, а за шест особа за које се сумњало да су заражене тестови су показали да немају тај вирус, рекла је замјеник директора београдског Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић.
Инфузија - Фото: РТРС
ИнфузијаФото: РТРС

- У току данашњег дана код шест особа се сумњало на потенцијално присуство вируса корона, али је утврђено да га немају - рекла је Тепавчевићева за РТС и додала да се на на резултате анализе чека два-три сата.

Она је објаснила шта значи одлука "Батута" да подигне степен ризика од појаве овог вируса на умјерен, наводећи да постоје жаришне трансмисије и ван подручја Кине, а то су Јужна Кореја, Јапан, Сингапур, Иран и Италија.

- Самим тим што се вирус корона налази ближе земљама са којима се директно граничимо и степен уноса ризика је већи него када је био на подручју Кине - навела је Тепавчевићева.

Говорећи о начинима преношења овог вируса, Тепавчевићева је навела да особа која је инфицирана може да у околину излучује вирус кашљањем, кијањем, али и причањем, па и дисањем.

- То је најједноставнији пут преношења, практично никакве опште мјере не могу да буду апсолутна заштита од вируса уколико нема вакцине - истакла је она.