latinica  ћирилица
26/02/2020 |  08:41 | Аутор: СРНА

Суђења за злочине терористичке ОВК могла би да почну на јесен

Имена припадника терористичке ОВК којима ће се судити поред судом у Хагу неће бити саопштена док тек подигнуте оптужнице не потврди судија за претходни поступак, пише београдски дневник Политика.
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК (Фото: Gazeta Alo) -
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК (Фото: Gazeta Alo)

Портпарол суда Анђела Гријеп навела је у одговору за овај лист, да је законски рок за потврђивање или одбацивање оптужница шест мјесеци.

То значи да ће имена оптужених бити позната најкасније у августу, послије чега ће бити заказана суђења по потврђеним оптужницама.

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун изразио је очекивање да би фаза преиспитивања оптужница могла да буде окончана у том року и да би суђења могла да почну током ове године.

Дрецун је оцијенио како има мјеста за оптимизам да ће оптужнице бити потврђене и да ће почети процесуирање.

- Последњих месец дана тужилаштво је звало сведоке само да би их питало - да ли су и даље спремни да сведоче. То је указивало на скоро подизање оптужница. Многи су сумњали да ће оптужнице бити подигнуте, али то се ипак десило. Оне још неко време неће бити видљиве за јавност, али је битно да су написане - рекао је Дрецун.

Лист наводи да за сада није познато да ли се оптужнице баве и трговином људским органима, предметом најболнијим за Србију.