latinica  ћирилица
26/02/2020 |  09:12 | Аутор: ТАНЈУГ

У Индији 21 од 30 најзагађенијих градова на свијету

Индија је поново на врху годишње листе градова са најгорим квалитетом ваздуха на свијету, судећи према новом извјештају, док су кинески градови наставили да показују побољшања у односу на претходну годину, преноси Си-Ен-Ен.
Загађење ваздуха у Њу Делхију (Фото: PBS/NewsHour) -
Загађење ваздуха у Њу Делхију (Фото: PBS/NewsHour)

У Индији се налази 21 од 30 градова са најгорим загађењем ваздуха налази се у Индији, према подацима прикупљеним у Извјештају о свјетском квалитету ваздуха за 2019. годину, а шест је међу првих десет.

Газиабад, град близу престонице Њу Делхија на сјеверу државе Утар Прадеш, рангиран је као најзагађенији град на свијету, са просјечном концентрацијом ПМ 2,5 од 110,2 у 2019.

То је далеко више него двоструко од нивоа који америчка Агенција за заштиту животне средине сматра здравим – чак девет пута више.

А у новембру је проглашено ванредно стање након што је индекс квалитета ваздуха (АКИ) премашио 800 у појединим дијеловима Њу Делхија, што је више од три пута преко “опасног“ нивоа.

Микроскопске честице, пречника мањег од 2,5 микрометра, сматрају се нарочито штетним јер су довољно мале да уђу дубоко у плућа и кардиоваскуларни систем.

ПМ 2.5 укључује загађиваче попут сулфата, нитрата и црног угљеника. Изложеност таквим честицама повезана је са плућним и срчаним проблемима и може ослабити когнитивне и имунолошке функције.

Према Свјетској здравственој организацији, загађење ваздуха узрокује око 7 милиона преурањених смрти годишње у свијету, углавном као резултат повећане смртности од кардиоваскуларних болести, карцинома и респираторних инфекција.