latinica  ћирилица
26/02/2020 |  11:08 | Аутор: СРНА

Дипломатијом спријечити одлагање нуклеарног отпада на Трговској гори

Власт на свим нивоима у БиХ вршиће дипломатски притисак на Хрватску да не дође до изградње одлагалишта нуклеарног отпада на локацији Трговска гора, у близини границе БиХ, изјавила је министар за екологију и туризам Федерације БиХ Едита Ђапо.
Трговска гора - Фото: илустрација
Трговска гораФото: илустрација

Ако дође до изградње, према њеним ријечима, БиХ ће искористити механизам Еспо конвенције /Конвенција о процјени утицаја на животну средину у прекограничном контексту/, а то подразумијева тужбе.

- Ипак се надам да ћемо све завршити дипломатским путем уз договор - рекла је Ђапо за Дневни аваз.

Она је подсјетила да проблем локације одлагалишта постоји неколико година, те да му је посебан значај дат формирањем Савјета министара.

- Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац узео је проблем Трговске горе као приоритет, ресорни министар из Републике Српске Сребренка Голић и ја дајемо му пуну подршку да дипломатским путем покуша наговорити надлежне у Хрватској да пронађу нову локацију - рекла је Ђапо.

Према њеним ријечима, по истом питању су ангажовани и парламентарци, али и други функционери у БиХ.

Ђапо је додала да, поред тога што би одлагалиште нуклеарног отпада на Трговској гори штетило грађанима БиХ, ову локацију су стручњаци у Хрватској оцијенили као најлошију.