latinica  ћирилица
26/02/2020 |  11:20 | Аутор: СРНА

Одбијене предложене мјере забране за Мектића

Суд БиХ одбио је мјере забране које је Тужилаштво предложило за бившег министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића, кога оптужница терети за злоупотребу положаја.
Драган Мектић (фото:banjaluka.net) -
Драган Мектић (фото:banjaluka.net)

Тужилаштво БиХ терети Мектића за злоупотребу положаја, а оптужница је подигнута и против бившег шефа његовог кабинета Игора Голијанина, Самира Агића у својству помоћника министра у Министарству безбједности и Едина Гараплије у својству одговорног лица и власника Института за заштиту од пожара и експлозија "ИНЗА" Сарајево.

Предложено је да се забрани састајање са свједоцима, телефонски контакт, као и контакт путем посредника на удаљености од 100 метара, те комуницирање са свим штампаним и електронским медијима, као и јавно обраћање о чињеницама из овог случаја.

Тужилаштво се жалило на ову одлуку, али је Суд БиХ одбацио жалбу, преноси портал "Кликс".

Мектићев адвокат Сенка Ножица изјавила је да не постоји законски основ за одређивање мјера, те да је оптужница монтирана.

Према наводима оптужнице, они су приликом реализовања међудржавног Пројекта прекограничне сарадње у ватрогаству вриједног 198.454 евра, који је финансирала Делегација ЕУ у БиХ, злоупотребом положаја и овлаштења починили кривично дјело високе корупције која штети међународном угледу БиХ.