latinica  ћирилица
26/02/2020 |  12:25 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

Кошарац: Самит у Требињу - резултат преданог рада "Електропривреде"

Први регионални Самит енергетике, који ће бити одржан у Требињу 5. и 6. марта и окупиће око 350 учесника, резултат је преданог рада менаџмента "Електропривреде Републике Српске", изјавио је данас министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац након састанка са руководством овог предузећа и града Требиње.

- Радује ме чињеница да је "Електропривреда" своје пројекте дефинисала на темељима јасних политика енергетског сектора и у складу са европским директивама. Приоритет су инвестиције из обновљивих извора енергије вриједне 1,25 милијарди евра, што је јасна порука за стварање нових вриједности. Имамо врло јасну визију менаџмента "Електропривреде" и организација овако важног Самита биће резултат њихове опредијељености да се стратешки дефинишу важна питања - рекао је Кошарац.

Кошарац је истакао да је енергетика најважнији сектор развоја у БиХ.

Он је изразио увјерење да ће постојати капацитет да управо БиХ, па самим тим и Република Српска и Требиње, постану регионални центар у коме ће се дискутовати о развоју енергетских потенцијала земаља западног Балкана.

Кошарац је навео да је организовање оваквог скупа веома важно за даљи напредак региона и зато ће овај самит увијек имати подршку Министарства спољне трговине и економских односа.

- На Самиту ће бити веома корисних закључака који ће послужити свима који креирају политике развоја енергетског сектора - истиче Кошарац.

Он каже да постоје отворена питања када је ријеч о Трећем енергетском пакету.

- Заговараћу да се у потпуности интегришу интереси свих важних чинилаца у БиХ како бисмо испоштовали директиву ЕУ у том домену и како не би било ограничавајућих елемената за развој енергетског потенцијала - рекао је Кошарац.

Он је истакао да је веома значајно то што ће се на Самиту у Требињу појавити представници Енергетске заједнице.

Генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић рекао је да ће Самит окупити око 350 учесника, међу којима око 90 панелиста на девет панела, истичући да су позвани угледни професори, те представници институција и института.

Он каже да ће на скупу бити ријечи о важним темама у енергетици као што су берзе електричне енергије у региону, енергетска ефикасност, дигитална трансформација, а најважнија тема биће обновљиви извори енергије.

Петровић је навео да ће "Електропривреда Републике Српске" на Самиту представити своје потенцијале, развојне могућности, као и већ покренуте пројекте, нарочито у области обновљивих извора енергије с циљем да "Електропривреда Републике Српске" заузме значајније мјесто у енергетици на Балкану.

- Самит треба да пошаље снажну поруку да потенцијали са ових простора треба да буду додатно заједнички искориштени за добробит грађана - истакао је Петровић.

Он је позвао учеснике који ће доћи из Словеније, Мађарске, Сјеверне Македоније, Хрватске, Црне Горе и БиХ да буду на свим панелима како би се изњедриле добре идеје.

Петровић је навео да Самит енергетике подржавају Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара и Влада Републике Српске.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић нагласио је да ће манифестација значити много за овај град.

- Ово је идеална прилика да се, осим енергетике, презентују и други потенцијали Требиња. Значајно је и што се промовише конгресни туризам јер долази око 350 људи из региона, а Требиње има потенцијал да прими више од 1.000 људи на једном мјесту - рекао је Ћурић.

Он је изразио наду да ће Самит енергетике постати традиционалан.

Пуну подршку организаторима - "Електропривреди", граду Требињу и фирми "СЕТ", као покровитељ манифестације пружили су Влада Републике Српске и Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара.