latinica  ћирилица
26/02/2020 |  13:50 | Аутор: СРНА

Васпитно-образовни систем мора бити видљив и на међународним тестирањима

Министарство просвјете и културе Републике Српске провешће циклус ПИСА тестирања у 2021. години заједно са осталим образовним системима у БиХ, али ће захтијевати да васпитно-образовни систем Српске буде видљив на листи међународних тестирања и у извјештају о резултатима, изјавила је данас ресорни министар Наталија Тривић.
Бањалука - Тривић - Алђио - Фото: СРНА
Бањалука - Тривић - АлђиоФото: СРНА

- Сумарно приказани резултати за БиХ нам не могу послужити као оцјена успјешности нити основ за креирање развоја јер Република Српска има свој васпитно-образовни систем и наставне планове и програме. Стога Министарство просвјете и културе заједно са Републичким педагошким заводом планира учешће Српске као независног образовног система у ПИСА тестирању 2024. године - рекла је Тривићева на састанку са директором Одјељења за односе са јавношћу Амбасаде САД у БиХ Алисон Алђио.

Она је потврдила да Република Српска учествује у међународним пројектима у складу са својим уставним и законским надлежностима у области образовања, саопштено је из Министарства просвјете и културе Српске.

На састанку је Констатовано да је образовање кључно за развој друштва, да је неопходно стално радити на развоју ученичких компетенција, те да је важно учешће у међународним пројектима.

Потврђен је наставак сарадње са установама културе у Српској, а као добар примјер наведена је сарадња са Народном и универзитетском библиотеком Републике Српске и Музејом савремене умјетности Српске.