latinica  ћирилица
26/02/2020 |  16:15 ⇒ 18:23 | Аутор: СРНА

Курти покренуо иницијативу за смјену Тачија

Предсједник привремене Владе Косова Аљбин Курти покренуо је иницијативу за смјену Хашима Тачија са функције предсједника самопроглашеног Косова.

Курти је у допису предсједнику косовског парламента Вјоси Османи навео да је Тачи потписивањем "тајног споразума са НАТО о забрани уласка јединица Косовских безбједносних снага на сјевер Косова" прекршио Устав самопроглашеног Косова.

У документу који је пренијела Куртијева прес-служба наведено је да је Тачи прекршио устав потписивањем тајног споразума са генералним секретарем НАТО-а Андерсоном фон Расмусеном 2013. године, којим је на КФОР пренесена надлежност из области безбједности на сјеверу Косова.

Курти, ипак, наводи да "не изражава било какав став по питању сарадње са НАТО", коју високо цијени и неће предузети било какав поступак који би довео у питање даљу сарадњу и савезништво са овом војном алијансом.

Бриселским споразумом из 2013. године прецизирано је да припадници Косовских безбједносних снага не могу ући на сјевер Косова без сагласности команданта КФОР-а која укључује и претходну сагласност градоначелника општина на сјеверу Косова.

Курти је ово писмо упутио и главном тужиоцу самопроглашеног Косова Александру Љумезију.