latinica  ћирилица
26/02/2020 |  18:45 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Самит енергетике од великог значаја и за Требиње

Предстојећи самит енергетике, који ће 5 и 6. марта бити одржан у Требињу, био је једна од главних тема разговора министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташе Кошарца са руководством Електропривреде Републике Српске.

На самиту ће бити говора о најзначајнијим темама енергетског сектора уопште: обновљивим изворима енергије, реорганизацији и информатизацији овог сектора, енергетској ефикасности и испуњавању обавеза, које прописује Енергетска заједница Југоисточне Европе. Очекује се око 350 учесника из неколико земаља региона.

Енергетика може да буде главни развојни сектор БиХ и Српске. Зато би самит требало да доносе и неке закључке који ће омогућити несметан напредак овог сектора, посебно у области обновљивих извора енергије, али и да се коначно дефинишу интереси свих важних чинилаца у БиХ, да би се испоштовале директиве енергетске заједнице – сматра министар Сташа Коашарац.

- Посебан значај треба посветити обновљивим изворима енергије, и с тог аспекта ћемо тражити поступање надлежних инстиутуција - рекао је Кошарац.

Кошарац је поздравио статешки приступ ЕРС инвестицијама у овом сектору, чија је вриједност више од милијарду евра за обновљиве изворе енергије. Регион на плану енергетике мора и може више и боље да користи потенцијале.

- Мишљења смо да смит треба да пошање поруку да потенцијали који су већ изграђени треба да буду додатно заједнички искориштени - навео је Лука Петровић, генерални директор ЕРС.

Одржавање самита енергетике, од великог је значаја и за Град Требиње.

- Ово је идеална прилика да Требиње покаже шта може - навео је Мирко Ћурић, градоначелник Требиња.

Кошарац је разговарао и са руководством општине Билећа. Оцијењено је да ће најављена градња заједничког граничног прелаза на Делеуши са Црном Гором, бити од великог значаја и за Билећу.

Гранични положај ове општине мора бити боље искориштен за бржи промет роба и људи, речено је на састанку.