latinica  ћирилица
26/02/2020 |  18:54 ⇒ 19:03 | Аутор: СРНА

СДА, СББ и ДФ против измјена структуре Уставног суда БиХ

Лидер СДА Бакир Изетбеговић, СББ-а Фахрудин Радончић и ДФ-а Жељко Комшић рекли су након данашњег састанка да неће подржати измјену структуре Уставног суда БиХ.

Изетбеговић је истакао да ће свим механизмима и средствима снажно одговорити на сваку активност против територијалног интегритета БиХ.

Он је на конференцији за новинаре поручио да нико никада неће одвојити дио БиХ, нити један њен педаљ, те упозорио да било каква активност у том смјеру може проузроковати урушавање мира постигнутог у Дејтону.

Изетбеговић је рекао да упозоравају представнике међународне заједнице, а нарочито Савјета за спровођење мира и ОХР-а, да је крајње вријеме да се предузму одлучни кораци како криза, за коју је рекао да ју је проузроковао српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, не би ескалирала са непредвидивим посљедицама.

Он је истакао да од Србије траже да се стриктно придржава Дејтонског мировног споразума, посебно члана један, те додао да очекују да Београд ускрати подршку, како је рекао, "деструктивној и сецесионистичкој политици, која није пријетња само БиХ, већ региону".

Изетбеговић је нагласио да су међународне судије дио Уставног суда који је саставни дио Дејтонског мировног споразума, да се о евентуалној измјени његове структуре може разговарати тек када БиХ снажно напредује ка чланству ЕУ и НАТО савезу, те у оквиру једне широке уставне реформе која ће подразумијевати и реформу правосуђа.

Изетбеговић је рекао да учесници данашњег састанка заједно позивају ХДЗ БиХ да, предлагањем предсједника Федерације БиХ, покрене процес успостављања федералне извршне власти.

Лидер СББ-а Фахрудин Радончић истакао да су данас као владајућа коалиција исказали свој став на "оно што већ данима долази од Додика", да би му рекли да постоји црвена линија.

- Очекујемо да Додик изврши корекцију својих захтјева које нико не може прихватити - рекао је Радончић.

Лидер Демократског фронта Жељко Комшић истакао је да се БиХ сигурно неће распасти, те позвао Додика да се врати раду институција БиХ.

- Територијални интегритет, суверенитет, институције БиХ нису нешто око чега се преговара. Уставни суд није нешто о чему се преговара све док стоји у Уставу - додао је Комшић.

Ово је истовремено био и састанак предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића, министра безбједности у Савјету министара Фахрудина Радончића, те замјеника предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Бакира Изетбеговића.