latinica  ћирилица
26/02/2020 |  19:23 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Први случајеви вируса корона потврђени у Хрватској и Грчкој

Вирус корона погодио је, за сада, 30 земаља, а први случајеви потврђени су и у Хрватској и Грчкој.

У Србији је одржан састанак руководства државе са начелницима клиника, и за два дана биће потпуно спремни за долазак вируса. Реаговали су, међутим, на ширење панике и лажних вијести о умрлима које, наводно, заташкава држава.

Вирус корона из Италије стигао је и у комшилук. Обољели су младић из Хрватске који је био на утакмици у Милану и његов брат. Власти, покушавају да успоставе образац ширења. Формиран је национални штаб за одбрану од вируса, а заштитне маске већ су нестале са полица.

Обољела је и 46 годишња Гркиња која је боравила у Италији. Грчке власти, спремне су на затварање школа, забрану јавних окупљања и обустављање јавног превоза. Одређено је и 13 болница за пријем инфицираних, ако то буде потребно.

- Први случај вируса корона је потврђен у нашој земљи. То је нешто што смо очекивали и потпуно смо спремни - навео је Василис Кикилас, министар здравља Грчке.

Први пут због неке болести, одржан је састанак на највишем нивоу у Србији. Не због опасности, већ због, како су навели, намјерно или случајно изазване панике. За разлику од других земаља које су криле ситуацију, Србија је одабрала отворен приступ гдје ће се двапут дневно грађанима достављати најновије информације о вирусу.

- Изложени смо кампањи на друштвеним мрежама лажи и неистина, од тога како је на Инфективној клиници преминуло двоје људи, двоје на КБЦ Бежанијска коса, да људи иду у скафандерима... Нико није преминуо, нема смртних случајева, нема ни оних који су позитивни на вирус корона - рекао је предсједник Србије Александар Вучић на конференцији за медије након састанка са представницима свих здравствених и других институција које учествују у борби против вируса корона.

- Вирус корона у овом тренутку у Србији не постоји -  рекао је Вучић.

Ипак, Србија је предузела мјере превенције и припремила санитетско особље за граничне прелазе и просторије за смјештај заражених.

Руководство Србије увјерено је да ће Ковид 19 проћи без већих посљедица, а чак и ако се не угаси на преласку из хладнијег у топло вријеме, једноставно ће постати само још једна варијанта вируса попут грипа с којим живимо свакодневно.