latinica  ћирилица
26/02/2020 |  19:31 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Да ли су СДС и ПДП прекршили закључке Народне скупштине?

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је Приједлог закона о престанку мандата Високог судског тужилачког савјета БиХ у садашњем саставу, чији је предлагач СДС-ов Драган Мектић.

Закон сада иде у Дом народа, гдје ће највјероватније бити оборен. Предложени закон предвиђа да мандат актуелним члановима ВСТС-а престане 15. јуна.

Гласањем за тај закон посланици СДС-а и ПДП-а, иако нерадо признају, прекршили су закључак Парламента Српске, који обавезује све представнике Републике Српске, да не учествују у доношењу одлука у заједничким институцијама.

Приједлог закона о престанку мандата ВСТС БиХ у садашњем саставу, показао је дубоке пукотине у српском заједништву, до којег се чинило дошло у НСРС након спорне одлуке Уставног суда БиХ. ПДП и СДС сматрају да нема времена за чекање, јер ВСТС иде из афере у аферу. Српски и Клуб СНСД примјећују синергију између закључака СДА о потреби смјене Милана Теглетије и предложеног закона и одговарају да иако прође у Представничком дому, Закон пада у Дому народу.

- Да поменем само аферу "Поткивање" - очигледно је да је предсједник ВСТС БиХ непримјерено сједио у друштву, за које се послије испоставило да су давали новац и мито а он обећавао да ће утицати на предмет - рекао је Драган Мектић, посланик СДС-а у Представничком дому ПС БиХ.

Предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а Сњежана Новаковић Бурсаћ истакла је да је у питању политичка одлука Предсједништва СДА.

- СДА је је донијела одлуку да треба да се изврше смјене у ВСТС-у, а као извођачи радова изабрани су и прихватили очито колеге из ПДП-а и СДС - рекла је она.

СНСД и Српски клуб, као и посланици ХДЗ-а БиХ, против су Закона, али то је било недовољно јер гласовима бошњачких посланика из Федерације и пет из Српске - по два из СДС-а и ПДП-а и једног из СДА - поменути Закон може проћи. Предсједник ВСТС БиХ нема дилему да је ријеч о покушају преузимања контроле над правосуђем од стране коалиције, која је формирала ранији Савјет министара.

У изјави за нашу телевизију, Милан Тегелтија каже да је очигледан дрски и уцјењивачки притисак посланика Драгана Мектића.

- То је еклатантан и флагрантан примјер политичког притиска, примјер како се посланик (Драган Мектић) против којег је потврђена оптужница жели обрачунати са правосуђем и послати поруку судијама и тужиоцима о својој недодирљивости - навео је тегелтија.

Жучна расправа о хитности процедуре и садржаја самог закона који има свега четири члана, показала је у којој мјери српски посланици поштују односно не поштују четврти закључак НСРС, који их обавезује да не учуствују у доношењу одлука у заједничким институцијама.

- Потпуно је јасно да ће овај закон пасти у Дому народа тако да је ово више нека врста потребе да се изиграју закључци НСРС - сматра Ненад Стевандић, шеф Српског клуба у Представничком дому.

Мектић одговара да се не могу, како каже, неким закључцима Народне скупштине, оспоравати ствари које су животно важне за грађане.

Мектићево извлачење од обавезе поштовања закључака Народне скупштине, добило је наставак у изјави Мирка Шаровића, да СДС неће подржати Приједлог закона о одласку страних судија из Уставног суда БиХ.

Шаровић истиче да је изигран договор да све српске судије бира Народна скупштина, а не да се један потврђује у Дому народа ПС БиХ. Из СНСД-а одговарају да је за тако нешто потребна измјена Устава Републике Српске.

- Не стоји њихово образложење да то кочи Устав, апослутно не кочи, Уставни закон може да пропише избор а уколико чланове ВСТС не бира Народна скупштина то значи да се преноси надлежност - каже Шаровић.

Сњежана Новаковић Бурсаћ наводи да је, без промјена Устава, наравити рјешење по којем би Народна скупштина Републике Српске бирала троје судија ако у Уставу пише двоје.

- Сви покушаји и измишљене приче да је то пренос надлежности напросто не стоје - тврди она.

Обавезујући закључак НСРС о неучествовању у доношењу одлука био је на тесту током гласања о низу финансијских споразума важним и за локалне заједнице у Републици Српској. Поштујући закључак Народне скуптштине, СНСД и Српски клуб били су против, СДС и ПДП уздржани што је у коначном било довољно да споразуми прођу, јер у другом кругу гласања није било десет посланика из Српске против.