latinica  ћирилица
26/02/2020 |  21:38 ⇒ 27/02/2020 | 08:22 | Аутор: СРНА

Српска дјеца у Сребреници бојкотују наставу

Родитељи ученика српске националности у Првој основној школи у Сребреници вечерас су одлучили да од сутра њихова дјеца бојкотују наставу јер је Министарство просвјете и културе Републике Српске, како су оцијенили, игнорисало њихове захтјеве на састанку у вези са проблемима у овој образовној установи.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

Родитељи српских ђака незадовољни су што на јучерашњи састанак са ресорном министарком Наталијом Тривић није позван и њихов представник да изнесе њихове ставове, него су само разматрани бошњачки захтјеви.

Они траже да Министарство заштити и њихову дјецу којима се пријети на разне начине, највише преко друштвених мрежа, те их називају и фашистима.

На вечерашњем састанку родитеља српских ученика затражено је од ресорног министарства да стане у заштиту српске дјеце и гарантује им безбједно похађање наставе.

Закључак да се до даљег или до добијања одговора од надлежног министарства, бојкотује настава потписали су сви присутни родитељи српских ђака.

Неки родитељи су најавили могућност исписивања дјеце из сребреничке школе уколико се буду игнорисали њихови захтјеви да се обезбиједи пуна безбједност и заштита њихове дјеце и равноправан однос у одлучивању у органима сребреничке Основне школе.

Вечерашњем родитељском састанку присуствовао је и начелник општине Младен Грујичић, који је рекао да и он стоји иза одлуке о бојкоту наставе до одговора Министарства на захтјеве.

Министарка просвјете и културе Републике Српске апеловала је јуче на све у општини Сребреница да се траже најбоља рјешења и направи амбијент за несметано одвијање наставе, те нагласила да дјеца у школама треба да стичу знања, а не да буду предмет различитих злоупотреба.

Тривићева је навела да је на састанку закључено да није проблем да, осим Светог Саве који се обиљежава као школска слава у свим школама Српске, у Првој основној школи у Сребреници буде одређен и датум који ће бити усаглашен као дан ученичких достигнућа, као ни да из реда бошњака буде изабран још један члан Школског одбора те школе, за шта ће Министарство расписати јавни конкурс.

Повезане вијести:

Из Сребренице упозоравају на оркестриране нападе на српску дјецу