latinica  ћирилица
26/02/2020 |  22:16 ⇒ 27/02/2020 | 04:45 | Аутор: СРНА

Предложена два закључка о изјавама српског члана Предсједништва БиХ

Клубови посланика владајуће већине у Народној скупштини Републике Српске предложили су вечерас два закључка која се односе на изјашњење о изјавама српског члана Предсједништва БиХ о проглашењу закључка и одлуке Предсједништва од 19. фебруара веома штетним по виталне интересе Српске.
Народна скупштина Републике Српске (Фото: banjaluka.rs.ba) -
Народна скупштина Републике Српске (Фото: banjaluka.rs.ba)

У првом закључку се наводи да Споразум о статусу БиХ и ЕУ о дјеловању Фронтекса у највећем дијелу није споран за Српску, али је неприхватљиво да буде усвојен без сагласности и учешћа Министарства унутрашњих послова Републике, будући да је у његовој надлежности највећи дио граничног појаса којег се Споразум тиче, као и због чињенице да се Споразум оваквог значаја покушава усвојити прегласавањем члана Предсједништва БиХ из Српске.

У другом закључку пише да се задужује српски члан Предсједништва БиХ да у складу са овлаштењима и Законом о поступку закључивања и извршавања међународних уговора, покрене нову иницијативу и преговоре за закључивање Споразума о статусу између БиХ и ЕУ о дјеловању Фронтекса у БиХ уз обавезно поштовање мишљења и ставова надлежних органа Српске.

Закључке су потписали СНСД, ДНС, ДЕМОС, НДП, Уједињена Српска, Независни клуб СП, посланичка група СП и независни посланици.