latinica  ћирилица
27/02/2020 |  07:57 ⇒ 10:52 | Аутор: sputniknews.com

Помпео позвао Тачија да укине таксе на робу из централне Србије

Амерички државни секретар Мајк Помпео позвао је предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија да развије низ иницијатива у односима са Србијом, као и да смањи таксе на српску робу, наводи се у саопштењу портпарола Стејт департмента Моргана Ортагуса.

- Државни секретар позвао је Косово да развије импулс закључен у посљедњим писмима о намјерама за успостављање ваздушног, жељезничког и друмског саобраћаја између Приштине и Београда. Амерички државни секретар такође је напоменуо да очекује да Косово укине увозне таксе из Србије зарад побољшања економске и комерцијалне користи за народе обе земље - пише у саопштењу Ортагуса након сусрета Помпеа и Тачија у Вашингтону.

Он сматра да је ова посљедња мјера неопходан корак за наставак преговора о свеобухватној нормализацији односа.

Осим тога, Помпео је увјерио Тачија у снажно партнерство између Сједињених Америчких Држава и Косова и подршку суверенитету и независности ове земље.

Таксе које су власти у Приштини увеле за робу из централне Србије у јесен 2018. године, према њиховим ријечима, наносе штету српској привреди од око милион евра дневно. Београд тражи укидање царинских мјера, а за укидање такси и наставак дијалога Београда и Приштине залажу се представници ЕУ и Сједињених Америчких Држава.

Први потпредсједник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је крајем јануара да, према његовим информацијама, 95 држава чланица Уједињних нација не признаје независност Косова, док 93 признаје, а још око пет је неопредијељено. Раније је званични Београд више пута изјављивао да је предуслов за почетак преговора са Приштином укидање такси које су косовске албанске власти у новембру 2018. увеле на 100 одсто српске робе.