latinica  ћирилица
27/02/2020 |  08:10 ⇒ 08:11 | Аутор: СРНА

Кинески амбасадор посјетиће градилишта на Коридору 5Ц

Амбасадор Кине у БиХ Ђи Пин посјетиће данас градилишта на ауто-путу на Коридору 5Ц, поддионица Почитељ-Звировићи, гдје су извођачи Кинеска корпорација за грађевински инжењеринг и Кинеска корпорација за изградњу.
Коридор 5Ц - Фото: Screenshot/YouTube
Коридор 5ЦФото: Screenshot/YouTube

Ђи предводи делегацију Амбасаде Кине у БиХ и Удружења босанско-кинеског пријатељства која ће у у пратњи фирми извођача посјетити градилишта да би се упознала с постигнутим напретком, те увјерила у савршено здравствено стање свих радника након окончања карантина у којем је добровољно било неколико њих након повратка из Кине, најављено је из Амбасаде Кине у БиХ.

Кинеску делегацију ће на градилиштима дочекати и представници локалних власти града Чапљине, са градоначелником Смиљаном Видићем на челу.

Према плану, амбасадор Кине ће са делегацијом у 11.30 посјетити градилиште мост Почитељ, а у 12.30 градилиште Лот један Почитељ-Звировићи, гдје су предвиђене изјаве за медије.

Поддионица Почитељ-Звировићи дуга је 11 километара и изузетно важна Херцеговину, јер ће њеном изградњом бити директно ауто-путем повезан овај дио Херцеговине са Међугорјем и ЕУ /гранични пријелаз Бијача са Хрватском/.

Изградња се финансира из средстава осигураних у оквиру уговора о зајму склопљеног са Европском инвестиционом банком у висини од 100 милиона евра и бесповратним средствима ЕУ у висини од пет милиона евра која су осигурана у оквиру Агенде за повезивање путем Инвестиционог оквира за Балкан.