latinica  ћирилица
27/02/2020 |  08:42 | Аутор: СРНА

За годину дана деминирано скоро 400.000 метара квадратних

Републичка управа Цивилне заштите прошле године деминирала је 355.145 метара квадратних, уклонила 3.035 комада минско-експлозивних средстава, те обавила машинске припреме за деминирање на 61.100 метара квадратних.
Мине (илустрација) - Фото: РТРС
Мине (илустрација)Фото: РТРС

Помоћник директора Републичке управе Цивилне заштите Драган Кос рекао је Срни да су активности деминирања спроведене на 13 локација.

- На локацијама Копривна, Збориште-Крушчик и Шибови-Црни Врх радило се о сложеним задацима деминирања минско сумњивих подручја, док се на локацији Кути радило према хитном захтјеву општине Калиновик због снабдијевања тог подручја електричном енергијом - навео је Кос.

Он је објаснио да је машинска припрема на 61.100 метара квадратних урађена новом машином за деминирање, произведеном у Братунцу, те да ће њено кориштење повећати продуктивност и за 40 одсто.

Кос је напоменуо да је у току припрема плана деминирања за ову годину, који ће бити достављен Влади Републике Српске на усвајање. Деминерска сезона почиње 15. марта.

- У плану је делегирање општина за деминирање. Када је ријеч о Источном Сарајеву планирано је деминирање у општини Источна Илиџа, на подручју Војковића - објаснио је Кос.

У плану за ову годину, каже Кос, уврштен је и наставак деминирања у Броду, у водозаштитним објектима, а планирано је и да се настави и на локацијама Лисина, Мркоњић Град, Оштра Лука - граница с Федерацијом БиХ, те на подручју Требиња.

Деминирање у општини Вишеград почеће када дозволе временски услови. Кос је објаснио да је ријеч о специфичном задатку, путу Милошевићи-Стари Брод, гдје је планирана санација пута, да би се омогућио прилаз Меморијалном центру, условљена деминирањем.

Сектор за деминирање Републичке управе Цивилне заштите тренутно има 80 чланова, подијељених у 12 тимова.

Вршилац дужности директора Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић рекао је Срни да су у протеклих шест мјесеци уочене слабости у знатној мјери отклоњене. Ријеч је о опремљености и обучености, али, како је истакао, оне нису значиле мању сигурност за грађане.

Новитовић је нагласио да су, осим одговора у катастрофи, превентивне активности и приправност кључни фактор.

- Републичка управа Цивилне заштите је дио система превентивног дјеловања и један од елемената заштите и спасавања у већим катастрофама, док је у катастрофама мањих размјера одговор на локалним заједницама - рекао је Новитовић.

Новитовић је навео да је за ову годину планирана потпуна опремљеност за адекватан одговор у катастрофи, на републичком нивоу, док у неким локалним заједницама постоји проблем у људским и финансијским ресурсима.

- Локалне заједнице морају и саме паметно располагати буџетским финансијама. Рачуница каже да један уложен евро враћа седам евра у катастрофи, уколико се деси. Тако да се сва улагања у систем заштите и спасавања вишеструко враћају - рекао је Новитовић.

Он је истакао сарадњу и заједничко дјеловање са Федералном управом Цивилне заштите и на територији Републике Српске и на територији Федерације БиХ, а када њихови капацитети нису довољни онда се упућује захтјев за међународну помоћ. Новитовић је нагласио и сарадњу са земљама у региону, те примјене њихових искустава.

Новитовић је најавио да ће, у оквиру обиљежавања Међународног дана Цивилне заштите, у Источном Сарајеву, сутра бити извршена предаја нове опреме јединицама Републичке управе.

Један дио опреме обезбиједила је Влада Републике Српске, преко јединице за спровођење пројеката у Министарству пољопривреде, док је дио опреме набављен пројектима ЕУ, а користиће за опремање тимова за одговор у случају земљотреса у урбаним срединама.

- Влада Републике Српске обезбиједила је најмодернију машину за деминирање, чија је вриједност већа од милион евра, те возила и другу опрему - рекао је Новитовић.

Као Међународни дан Цивилне заштите обиљежава се 1. март.