latinica  ћирилица
27/02/2020 |  09:50 | Аутор: СРНА

Ђокић: Доношењем Устава дефинисан живот српског народа у БиХ

Предсједник СП-а Петар Ђокић рекао је да је Устав Републике Српске који је усвојила Скупштина српског народа БиХ од изузетног значаја не само са аспекта историјских околности, него је тим актом дугорочно дефинисан живот српског народа у БиХ и почетак функционисања и развоја Српске.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

- Скупштина српског народа БиХ није имала другог избора него да доношењем Устава трајно дефинише став српског народа о будућности и животу у БиХ. Тај Устав је отворио нову политичку и друштвену димензију и дугорочно дефинисао трасу којом ће се кретати српски народ и како ће се у будућности моћи креирати односи у БиХ - рекао је Ђокић поводом 28 година од доношења Устава Републике Српске.

Према његовим ријечима, треба имати у виду да је само дан послије усвајања Устава Републике Српске у БиХ одржан нелегални референдум на којем су два народа одлучивала о судбини БиХ против интереса трећег - српског народа.

- БиХ никада није могла, нити може данас, ако опстане, функционисати уколико нема консензуса три народа. Да је прије референдума било политичке мудрости и зрелости да он не буде одржан на такав начин можда је све оно што се дешавало на овим просторима могло да оде у другом смјеру и да се избјегне рат - рекао је Ђокић.

Лидер СП-а је оцијенио да је Устав Српске демократски и заснован на највишем нивоу људских права и слобода.

- Он није дао само гаранције на слободу и сигурност српском народу, него је прописао пуну сигурност, слободу и уставна права припадницима свих народа који живе у Републици Српској. То је веома значајна одредница Устава, зато га треба афирмисати и важно је да се не заборави тај важан историјски датум - нагласио је Ђокић.

Устав је 18 пута допуњаван и мијењан, додао је он, а измјене су имале за циљ да допринесу развоју демократских односа.

- Било је и уставних промјена које су резултат дјеловања међународног фактора и интервенција високих представника, али је он и данас демократски и даје пуну гаранцију свим грађанима који живе у Српској да су једнаки у правима и обавезама. Устав полази од највишег нивоа људских права и слобода на шта смо поносни јер Српска заиста јесте такво друштво - оцијенио је Ђокић.

Он је истакао да то није случај у Федерацији БиХ јер је положај српског народа у том ентитету неупоредиво лошији, него положај бошњачког и хрватског народа у Српској.

- То говори о томе колико је наш Устав био напредан и у вријеме када је тек донесен, а то нису угрозиле ни промјене које су услиједиле од 1992. године до данас - рекао је Ђокић.

Сутра се навршава 28 година од доношења првог Устава Републике Српске, једног од најважнијих конститутивних аката који су били основ за њено стварање.

Први Устав донесен је 28. фебруара 1992. под именом Устав Српске Републике БиХ и био је темељ правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.

Овим актом дефинисан је политички оквир Републике Српске и функционисање њених демократских институција, те створен темељ на којем Српска и данас почива.