latinica  ћирилица
27/02/2020 |  11:30 | Аутор: СРНА

Селман: Доношење првог Устава - круна конституисања Српске

Предсједник Уставног суда Републике Српске Џерард Селман оцијенио је да је 28. фебруар 1992. године веома значајан датум у историји Републике Српске јер је тада донесен први Устав Српске као највиши правни акт и круна конституисања Републике Српске као територијалне цјелине.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

- Устав Републике Српске донесен је у складу са највишим демократским начелима, стандардима и принципима, а одраз је суверенитета и суверености Републике Српске на цијелој њеној територији - рекао је Селман Срни поводом 28 година од доношења првог Устава Републике Српске.

Он је закључио да друштвене заједнице које имају своју територију и Устав, Уставни суд, законодавну, извршну и судску власт, те утврђену унутрашњу организациону структуру имају сва обиљежја државне заједнице и тако треба да се понашају - да је штите у складу са највишим демократским стандардима.

Сутра се навршава 28 година од доношења првог Устава Републике Српске, једног од најважнијих конститутивних аката који су били основ за њено стварање.

Први Устав донесен је 28. фебруара 1992. под називом Устав Српске Републике БиХ и био је темељ правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.

Овим актом дефинисан је политички оквир Републике Српске и функционисање њених демократских институција, те створен темељ на којем Српска и данас почива.